Aantal elektrische vrachtwagens verdubbelt in 2023

Het jaar 2023 zit er weer op, dus tijd om terug te kijken. De data-analysten van Mobilyze doken bekeken de verkopen van elektrische vrachtwagens in 2023 en kwamen tot interessante conclusies.

In totaal zijn er vorig jaar 408 elektrische vrachtwagens op kenteken gezet. Dit lijkt niet heel erg veel, maar het betekent bijna een verdubbeling van het aantal in Nederland. In totaal komt de teller op 851 elektrische vrachtwagens die in Nederland rondrijden. Let wel: dit zijn alleen zware vrachtwagens, dus bestelauto’s en van die bezorgwagentjes zijn niet meegeteld.

Volvo marktleider
Over het hele jaar waren de verkopen redelijk stabiel: elke maand kwamen er 30 tot 35 elektrische vrachtwagens bij in 2023. Uitschieters waren de zomermaanden: 43 in juli en 47 in augustus. In september waren het er daarentegen maar 19.

Voor wie de ontwikkelingen een beetje volgt, zal het geen verrassing zijn dat de meeste elektrische vrachtwagens Volvo’s waren. Dit merk was er vroeg bij om een zware elektrische vrachtwagen aan te bieden. Blijkbaar zijn kopers hiervan gecharmeerd: in totaal kwamen er 212 elektrische Volvo’s op kenteken. Dit is dus 52% van het totaal.

Verrassend genoeg staat Renault op de tweede plaats, met 63 registraties oftewel 15%. Met 50 geregistreerde elektrische vrachtwagens (12%) staat Mercedes-Benz op de derde plaats. Naast de merken die we allemaal kennen, staan er ook wat vreemde namen in de lijst. Het merk EMOSS doet namelijk ook goede zaken in Nederland, en zelfs BYD mocht zijn eerste registraties bijschrijven.

DEEL HET