Autonome Freightliner in VS de weg op

De introductie in Nevada is een vervolg op de demonstratie die Daimler een klein jaar geleden gaf op een snelweg in Duitsland bij Maagdenburg. De voorstelling in Nevada gaat een stap verder, hier gaat een autonoom rijdende truck, voorzien van een speciaal kenteken de weg op, te midden van het overige verkeer.

Het geheim van de smid is het door Daimler ontwikkelde Highway Pilot System. Dit is volgens Daimler een uniek systeem, nog niet eerder vertoond in de truckbouw, waarbij sensoren en camera's zodanig samenwerken, dat een truck er zonder risico mee in het dagelijks verkeer kan rijden.  De staat Nevada heeft een speciaal kenteken afgegeven voor deze Freightliner truck, die in deze Amerikaanse staat deel gaat nemen aan het wegverkeer.   

De chauffeur heeft in deze truck niets te doen, maar hij wordt wel degelijk geacht in de cabine aanwezig te zijn, zoals een piloot in een verkeersvliegtuig. De introductie komt op een moment dat er tegelijkertijd in Duitsland weer een ernstig ongeval heeft plaatsgevonden met trucks die achterop een file reden. De Duitse A2 was daardoor vijftien uur geblokkeerd en een 23-jarige chauffeur is om het leven gekomen. Vorige week vond op de Duitse A1 een soortgelijk ongeluk plaats. Hierbij vielen drie doden.  Verregaand geautomatiseerd rijden zoals Daimler nu heeft gedemonstreerd, moet zulke ongevallen voorkomen. 

DEEL HET