Bouw hotel stilgelegd om dieseltrucks

Een compleet gestoorde situatie in Oisterwijk: terwijl de personenauto’s voorbij scheuren is de bouw van een hotel stilgelegd omdat bouwmaterialen werden aangeleverd door vrachtwagens op diesel.

De provincie Brabant laat zich hier van zijn beste kant zien, zullen we maar zeggen. Na een eerdere dwangsom van 50.000 Euro dreigt de gemeente nu met een dwangsom van 150.000 Euro. Allemaal nadat de Provincie heeft vastgesteld dat de bouwmaterialen werden aangeleverd met vrachtwagens op diesel. De bouw van het hotel is stilgelegd.

Stikstof-neutraal

Het hotel dat ondernemer Karin Bruers wil neerzetten moet juist stikstof-neutraal worden, opgebouwd uit deels herbruikbare materialen. Voor de bouw van het hotel heeft Bruers een vergunning, dus dat is geen probleem. Voor het hotel zijn echter bouwmaterialen nodig, en die komen per vrachtwagen. Volgens de provincie wordt hiermee de Wet Natuurbescherming overtreden, want die vrachtwagens produceren stikstof. Dus: Bruers heeft hier ook een vergunning voor nodig.

De ondernemer is het hier niet mee eens: volgens haar blijft ze met die paar leveringen onder de ingestelde drempelwaarden. Na een eerdere dwangsom stapte ze naar de rechter. Die schorste vervolgens de dwangsom, waardoor de bouw kon doorgaan. Nu is er echter een tweede, hogere dwangsom.

Alleen elektrisch

Volgens de Provincie mogen de goederen alleen aangeleverd worden met elektrische vrachtwagens: alleen dan blijft Bruers onder de drempel. Ondertussen ligt de bouw weer stil en dreigt voor de tweede maal een gevecht in de rechtszaal. Volgens Bruers is ze het slachtoffer van overtrokken regelgeving en handhaving. Ze stelt: “We hebben geen idee waarom de Provincie ons project zo ontzettend wil tegenhouden.”

Ondertussen zit het stroomnet potdicht en zijn er nog nauwelijks openbare laadpleinen waar elektrische vrachtwagens terecht kunnen. Het is dezelfde overheid die ontwikkelingen hierin tegenhoudt. Tegelijkertijd verklaart het vrachtwagens op diesel al wel als ongewenst en wordt het niet nagelaten ondernemers nog verder op kosten te jagen. Je vraagt je af hoe sommige mensen slapen 's nachts.

Foto: het bouwterrein in Oisterwijk voor de bouw begon (Google Maps)

 

 

DEEL HET