Van Kessel: Duurzaamheid gaat verder dan Euro-6

Duurzaamheid gaat verder dan Euro-6 en dat onderstreept Barend van Kessel met de aanschaf van zijn nieuwe MAN TGS 33.440 8×4 met Hybride PTO. ,,Met deze truck kan de chauffeur met de autlolaadkraan werken zonder dat de motor draait. Dat scheelt niet alleen geluid en uitstoot van Co2 maar dit werkt bovendien veel veiliger. De chauffeur kan nu op normale toon spreken met omstanders, en dat was met een normale PTO niet mogelijk.’’ Aldus de heer Van Kessel.

Alternatieven

Van Kessel is bijzonder betrokken bij een duurzame bedrijfsvoering. Zo heeft het bedrijf zonnepanelen op de bedrijfsgebouwen. De nieuwe MAN Euro-6 truck past mooi in dat duurzame plaatje, zeker met de hybride PTO. Voor alle machines zoals trilplaten en minigravers past Van Kessel Shell GTL dieselolie toe. GTL staat voor ‘Gas to liquid’ en het is eigenlijk een dieselolie die gemaakt wordt uit aardgas. Vloeibaar gas dus, maar dan zodanig dat het zonder allerlei ingewikkelde infrastructuur in iedere dieselmotor getankt kan worden. Van Kessel: ,,GTL is iets duurder dan diesel maar het zorgt voor een veel schonere verbranding. Dat zie je ook meteen want van rookpluimen uit de machines is geen sprake meer. Voor zover mogelijk werken wij duurzaam en dat wordt ook van ons verlangd. Wij werken veel voor lokale overheden die dat wensen in bestekken volgens EMVI inschrijving.

Kansen

Van Kessel ziet de lage dieselprijzen van dit moment als een mooie kans om te starten met GTL. ,,Klanten vragen soms of het niet voor wat minder kan nu de dieselolie zoveel goedkoper is geworden. Ik antwoord dan dat we die prijsverlaging juist hebben aangegrepen om nog duurzamer te werken. GTL is namelijk iets duurder maar het zorgt aantoonbaar voor minder uitstoot. Dat is goed voor de mensen die er mee werken en voor het milieu. Op die manier worden er juist door de lagere dieselprijzen kansen gecreëerd voor de toepassing van alternatieven, ook al zijn die iets duurder. Na de eerste proeven blijkt dat alle machines prima draaien op GTL. We hebben nu de tank waar tot voor kort de ‘rode’ dieselolie in zat na reiniging laten afvullen met GTL.’’

DEEL HET