Elektrisch de stad in met vrachtwagens van BYD

Het Chinese BYD timmert flink aan de weg. Na de succesvolle introductie van enkele personenwagens wil men nu de vrachtwagenmarkt bestormen. Met de introductie van twee kleine vrachtwagens maakt BYD een start hiermee.

Ze zien er gelikt uit, de twee modellen van BYD. Uiteraard zijn ze allebei volledig elektrisch. BYD is groot geworden met het produceren van batterijen, dus hun expertise is groot. De vrachtwagens zijn dan ook voorzien van de speciale BYD ‘blade batery’, een kobalt-vrije accu die kleiner en veiliger is dan andere accu’s.

De kleine...

De kleine vrachtwagen heet BYD ETM6 en weegt maximaal 7,5 ton. Hiermee heeft hij dus precies de maximale grootte die het centrum van Amsterdam nog in mag. Er rijden dan ook al meerdere van deze wagens rond: in 2021 verschenen de eerste versies van deze kleine vrachtwagen op de Amsterdamse wegen.

De BYD ETM6 kan maximaal 3.990 kilo lading meenemen. Officieel geeft BYD een bereik op van 200 kilometer, maar de wagens die nu al in gebruik zijn, komen regelmatig verder dan dat. Het rijden van 240 kilometer op één acculading is met een beetje slim rijden geen probleem. De accu is na een uurtje snelladen weer vol.

...en de grotere

Tijdens de introductie toonde BYD ook een vrachtwagen van maximaal 19 ton. Deze heet de ETH8 en heeft een grotere cabine. Deze biedt erg veel ruimte voor een distributiechauffeur. Voorlopig is hij er echter alleen als twee-assige bakwagen. De accu in de BYD ETH8 is een stuk groter, maar het verbruik ligt uiteraard ook hoger. BYD geeft een bereik op van 250 kilometer. Aangezien er nog geen exemplaren van deze vrachtwagen rondrijden in ons land, kunnen we dat niet verifiëren. Gezien de resultaten van de BYD ETM6 zou dit bereik wel haalbaar moeten zijn.

Tijdens de introductie konden we kort rijden met beide elektrische vrachtwagens. Het comfort en de wegligging bleken wel in orde. Het lage verbruik viel op. Uiteraard rijdt zo’n elektrische vrachtwagen lekker stil en accelereert hij goed. De cabines zijn vooral functioneel en voorzien van veel hard plastic. De afwerking laat hier en daar wat te wensen over, maar wij zaten natuurlijk in introductie-exemplaren. Misschien wordt her en der nog wat aangepast voor de Europese markt.

Weinig concurrentie

De meeste elektrische vrachtwagens die er nu zijn, beginnen bij een gewicht van zo’n 13 ton. Dit maakt de BYD ETM6 heel interessant: elektrische vrachtwagens tot 7,5 ton zijn er eigenlijk niet, afgezien van de Fuso eCanter. Verder concurreren eigenlijk alleen grote bestelbussen met deze wagen, maar dat is toch anders. De grotere BYD ETH8 heeft meer concurrentie, maar ook dit type heeft mogelijkheden.

Bluekens EV is de eerste dealer van BYD trucks in Nederland. Het bedrijf is in gesprek met andere bedrijven om een landelijk servicenetwerk op te zetten. Het Europese distributiecentrum van BYD bevindt zich in Moerdijk.

DEEL HET