Elektrische Citroën Berlingo komt in het najaar

Citroën zet de elektrificering van het bestelauto-aanbod voort met de Ë-Berlingo. Deze koeriersauto wordt in het najaar van 2021 bij de dealers verwacht. Citroën heeft daarbij gepoogd wat specificaties betreft, zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

De Citroën ë-Berlingo Van wordt aangedreven door een elektromotor (100 kW (136 pk) vermogen en 260 Nm koppel). De topsnelheid van de ë-Berlingo is begrensd op 135 km/uur, ongeacht de gekozen rijmodus. Er zijn drie opties om de batterij op te laden – van het simpele opladen met een snoer en een thuis stopcontact, tot supersnel laden, waarbij de batterij in slechts dertig minuten tot 80 procent van de capaciteit wordt opgeladen.

De 50 kWh lithium-ionbatterij van de Citroën ë-Berlingo Van biedt een actieradius tot 275 kilometer1 op een volle batterij. Zowel de M als XL versies van de ë-Berlingo Van zijn voorzien van de aandrijflijn van het CMP-platform van Group PSA en hebben dezelfde batterijcapaciteit, zodat de actieradius voor verreweg de meeste gebruikers, zegt Citroën, voldoende is voor de hele werkdag.

Om de actieradius zo groot mogelijk te maken, wint de aandrijflijn van de ë-Berlingo Van (bewegings)energie terug als elektriciteit wanneer de bestuurder het gas loslaat en als hij remt. Om extra energie terug te winnen kan de bestuurder de B-knop in de middenconsole indrukken. Het batterijpakket is ondergebracht onder de stoelen en de laadvloer, zodat de laadruimte nog even groot is als die van de overige Berlingo’s Van. De batterij heeft een garantie van 8 jaar of 160.000 kilometer, waarbij de batterij aan het einde van de garantieperiode nog minimaal 70 % van zijn capaciteit levert. De gebruiker ontvangt een capaciteitscertificaat na de inspectie na het eerste jaar of de eerste 20.000 kilometer en vervolgens elke twee jaar of 40.000 kilometer.

De volledig elektrische ë-Berlingo Van biedt plaats aan twee of drie personen en is er in twee lengtematen: de M van 4,40 meter lang en de XL van 4,75 meter lang. De ë-Berlingo is 1,84 meter hoog en heeft een laadvermogen van 800 kg, net als zijn dieselbroertje.

DEEL HET