Elektrische trekker in het zwaartransport

De bekende Zwitserse transportfirma Friderici heeft een bijzondere trekker in gebruik genomen: een 6x2 trekker van Designwerk. Deze volledig elektrische vrachtwagen wordt ingezet in het zwaartransport.

Net als Friderici is Designwerk gevestigd in Zwitserland, dus het is niet echt een verrassing dat deze twee bedrijven bij elkaar zijn uitgekomen. In het verleden reed Friderici al vaker met bijzondere vrachtwagens: wie kan bijvoorbeeld de Kenworths uit begin jaren '80 vergeten? Nu maakt het bijzondere bedrijf dus de stap naar elektrisch rijden met een al even bijzondere vrachtwagen.

Een aantal maanden terug schreven we in ons magazine al over de Designwerk HC900E die bij wijze van proef aan de slag is bij DTD in Venlo. Ook hier betreft het een 6x2 trekker op basis van de Volvo FH cabine. Waar de trekker van DTD nog een accu van 900 kWh heeft, koos Friderici voor het topmodel van 1000 kWh. Hiermee heeft de vrachtwagen volgens opgave van Designwerk een bereik tot 630 kilometer, oftewel heel wat meer dan de elektrische modellen die Volvo zelf aanbiedt.

Niet vreemd

De keuze voor een elektrische trekker in het zwaartransport is op zich niet eens zo heel vreemd. Elektromotoren kunnen namelijk makkelijk een groot vermogen leveren. Bovendien is het koppel bij elk toerental volledig beschikbaar, wat natuurlijk handig is als je een zwaar vrachtje de berg op wil sjouwen. De Designwerk heeft dan ook een indrukwekkende 680 pk.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Om al die accu's kwijt te kunnen, is een rek achter de cabine gebouwd. Hierdoor is de trekker zo'n 80 centimeter langer dan een gewone Volvo. In het zwaartransport zal dit echter niet zo'n probleem zijn. Bovendien komen er nieuwe regels aan waarmee dit gewoon mag. Het accupakket is ook zwaar: het weegt bijna 6 ton van zichzelf. Maar ook hier geldt: in het zwaartransport zal dit wat minder een probleem zijn.

Het opladen van die accu's duurt natuurlijk ook langer dan het tanken van diesel. Volgens Designwerk is de accu bij een snellader van 350 kW na een uur en drie kwartier weer helemaal opgeladen. We weten niet of Friderici de beschikking heeft over zo'n lader, maar dat zou ons niet verbazen. We zijn erg benieuwd naar de bevindingen van Friderici met de Designwerk.

DEEL HET