Europarlement kiest voor uitlaatgas

Het Europees parlement is er niet in geslaagd om, na het Volkswagenschandaal, strengere regels met betrekking tot uitlaatgasemissie voor personenwagens gerealiseerd te krijgen. In plaats daarvan krijgt de industrie juist langer de tijd.

Wat in de bedrijfswagenwereld de gewoonste zaak van de wereld is, dat is nieuw in de wereld van de personenwagens: emissietests vaststellen na een proefrit op de openbare weg. De Europese Commissie sprak met de EU-landen af dat er een overgangsfase komt waarin het is toegestaan de uitstootnorm van stikstof, van 80 milligram per kilometer, met 110 procent te overschrijden. Van die hoge overschrijdingsnorm spraken de parlementariërs schande en daarom probeerden zij dit te vetoën.

Bij tal van partijen was na de stemming te horen dat het EP is gezwicht voor de autolobby. Onbegrijpelijk na het schandaal met Volkswagen die miljoenen dieselauto's uitrustte met software om te sjoemelen met de uitstoot, stellen ze. Intussen maakt de bedrijfswagenwereld zich op voor een nieuw certificeringssysteem waarbij de CO2-uitstoot van een voertuig een beslissende rol speelt. 

DEEL HET