IEA: 'Energietransitie in volle gang'

Biomassa, wind- en zonne-energie nemen nu zestig procent van de mondiale energie-opwekking voor hun rekening, zegt het IEA. Deze energiebron is nu belangrijker dan steenkool. Het IEA verwacht dat in Europa in 2030 de helft van de energie duurzaam opgewekt wordt. In China zal dat dan dertig procent zijn en in de VS een kwart. 

Het IEA juicht de ontwikkeling toe, vanwege de klimaatverandering. Het IEA waarschuwt dat in 2014 eer nog bijna 500 miljard dollar aan subsidie is uitgekeerd aan opwekkers van fossiele energie. Dit zal niet een terugval van twintig procent kunnen tegenhouden in investeringen in fossiele energiebronnen, waar we dit jaar mee te maken krijgen.  

De olieprijs blijft de komende tijd, minstens vijf jaar, aan de lage kant. Met name goedkope olie uit het Midden Oosten overspoelt de markt zegt het IEA.

De World Energy Outlook gaat verder uit van een opwarming van de aarde aan het eind van deze eeuw van 2,7 graden Celsius. Dat is meer dan de twee graden die als veilige grens wordt gezien, maar veel minder dan de vier graden die door klimaatwetenschappers wordt gevreesd. 

DEEL HET