Innovatieve lichtgewicht DAF distributietruck

Het Future Truck Chassis Concept van DAF Trucks is een ultra lichtgewicht aluminium chassis van DAF. Het concept is gebouwd op basis van de DAF LF en is rond de 30% lichter.

De FTCC zoals het concept afgekort genoemd wordt is een ontwikkeling van Leyland trucks in nauwe samenwerking met Sapa Profiles UK en CSA Group. Leyland trucks is onderdeel van Paccar en is producent van onder andere de DAF LF serie. Sapa Profiles is de leverancier en ontwikkelaar van de nieuwe aluminium profielen. CSA Group is verantwoordelijk voor de validatie en het testen van het nieuwe chassis.

Er wordt gebruik gemaakt van een aantal nieuwe design componenten waarmee de transport efficiency verder verhoogd wordt. Het studiemodel dankt zijn lage gewicht onder meer aan het gebruik van aluminium voor een optimale verhouding tussen stijfheid en gewicht. Niet alleen langs- en dwarsliggers zijn opgebouwd uit aluminium, ook delen van de wielophanging, de vloer van de opbouw en de front-underrun protection.

Een grote innovatie is onder meer de onafhankelijke voorwielophanging. De luchtgeveerde voorwielen worden gestuurd door een tandheugelsysteem waardoor er meer ruimte onder de cabine wordt gecreerd. Dat kan in de toekomst leiden tot andere cabine concepten. Belangrijk hierbij is dat de rijkwaliteiten en stuurprecisie nog beter zijn dan bij de huidige modellen.

Door het lagere eigen gewicht wordt er een hoge laadvermogen en een lager verbruik gerealiseerd. Het studiemodel laat innovaties zien waarmee ook de uitstoot verder zal afnemen.

DEEL HET