Leverancier Scania ontwikkelt natrium-ion accu’s

Het is geen spannend verhaal maar het kan grote gevolgen hebben voor elektrische vrachtwagens: producent Northvolt heeft natrium-ion accu’s opgenomen in zijn assortiment. Deze accu’s zijn een stuk lichter en veiliger dan accu’s die nu gebruikt worden.

Het Zweedse Northvolt, dat is opgericht in 2016, levert accu’s aan verschillende automerken, zoals BMW en Geely (Volvo). Daarnaast is het een belangrijke leverancier van Scania: Northvolt heeft zelfs een accufabriek op het terrein van Scania. De accu’s van dit bedrijf zijn dan ook te vinden in de elektrische vrachtwagens van dit merk. Daarom is de aankondiging van natrium-ion accu’s belangrijk nieuws.

Zout en ijzer

Accu’s in elektrische vrachtwagens, net als in auto’s, zijn meestal lithium-ion accu’s. Deze zijn erg zwaar. Bij vrachtwagens is dat lastig want dat betekent minder lading die meegenomen kan worden. Bovendien kleven er aan accu’s enige bezwaren: de metalen die nodig zijn voor een accu zijn slecht voor het milieu en worden gedolven in Afrika of China onder vaak erbarmelijke omstandigheden.

Northvolt heeft nu een natrium-ion accu ontwikkeld. Deze bevat geen lithium, nikkel, kobalt of grafiet. De hoofdbestanddelen zijn natrium (zout) en ijzer. Dit zijn twee grondstoffen die overal op de wereld voorkomen en niet schaars zijn. Deze accu’s zijn dus niet afhankelijk van schimmige mijnen in dubieuze landen. Productie van natrium-ion accu’s kan theoretisch in elk land plaatsvinden.

Accu’s van natrium-ion zijn dus veel makkelijker en milieuvriendelijker te maken. Daarnaast kunnen ze per kilo meer energie bevatten: tot 160 kW per kilo. Dat betekent dat accupakketten lichter kunnen worden, of met hetzelfde gewicht meer actieradius geven. Ook zijn natrium-ion accu’s beter bestand tegen hoge temperaturen, waardoor ze veiliger zijn.

Grote voordelen dus, en dat maakt deze aankondiging van Northvolt erg belangrijk. De kans is namelijk groot dat we deze natrium-ion accu’s gaan terugzien in de elektrische vrachtwagens van Scania. Dat kan voor elektrisch rijden in het wegtransport wel eens grote gevolgen hebben. Geen spannend verhaal, wel belangrijk dus.

 

 

DEEL HET