Mercedes-Benz in 2023: moeilijk jaar, maar elektrisch ging goed

Moederbedrijf Daimler Truck verkocht in 2023 in totaal 1% meer voertuigen dan in het jaar ervoor. Overal ging het goed, behalve bij Mercedes-Benz.

Nu klinkt dit erger dan het is: zeker in Europa ging het voor Mercedes-Benz niet heel slecht. Dat de verkopen van vrachtwagens van Mercedes-Benz met 5% afnam, kwam vooral door een slechte marktontwikkeling in Brazilië. Ook had men last van onderdelen die niet op tijd geleverd konden worden. In totaal verkocht Mercedes-Benz in 2023 zo’n 6.000 stuks minder dan in het jaar ervoor.

Erg jammer want bij de andere merken ging het zo lekker. Dankzij een toename van 6.000 stuks mocht Daimler Buses, waar onder andere Setar onder valt, een stijging van 9% bijschrijven. In Noord-Amerika, waar Daimler de merken Freightliner en Western Star verkoopt, verkocht men 195.014 voertuigen, een stijging van 4%. Ook in Azië groeide de verkopen met 3%.

Elektrisch verdrievoudigd
Met Mercedes-Benz ging het dus wat minder afgelopen jaar. Het ging echter wel goed met de elektrische vrachtwagens: de verkopen hiervan nam met 277% toe. In totaal verkocht Mercedes-Benz 3.443 elektrische vrachtwagens.

Martin Daum, CEO van Daimler Truck Holding AG, is dan ook positief over de toekomst: “In 2023 hebben we weer meer voertuigen verkocht, ondanks een immer uitdagende situatie in de supply chain die meer verkopen in de weg zat. We zijn overtuigd dat we onze financiële doelstellingen voor 2024 halen.”

“De verkopen van batterij-elektrische voertuigen is verdrievoudigd ten opzichte van het jaar ervoor. We hebben onze product-portfolio van batterij-elektrische voertuigen uitgebreid naar tien verschillende modellen. Dit is de basis voor toekomstige groei en onderschrijft onze voornemens om een leidende rol te vervullen in het transport van de toekomst.”

DEEL HET