Mercedes verbetert OM471 motor

Mercedes-Benz heeft een nieuwe, verbeterde versie voorgesteld van de OM471 krachtbron. Dit is de belangrijkste motor voor Mercedes-Benz trucks en bussen met vermogens tot 530 pk.

Van de OM471 werden in vier jaar tijd sinds de introductie al 250.000 exemplaren gebouwd. Deze krachtbron wordt toegepast in zowel Europa als in de USA en in Japan. Sinds de introductie ging de ontwikkeling echter gewoon door. Een proces dat meer dan zestig milioen Euro koste tot nu toe.

De aanpassingen hebben onder meer te maken met de vorm van de verbrandingskamers en de zuigers. Door die vorm te optimaliseren en de injectoren en de drukken daar op aan te passen zegt Mercedes belangrijke besparingen te boeken. Bovendien is het verbrandingsproces wederom geoptimaliseerd wat resulteert in een nog schonere verbranding. Ook nieuw is de asymetrische turbo. In tegenstelling tot de vorige generatie wordt deze turbo niet ingekocht maar is het een volledige eigen Daimler ontwikkeling.

Ook het EGR proces is aangepast door de ontwikkelings afdeling. De EGR vindt voortaan op een slimme wijze zondanig plaats dat de uitlaatgassen van slechts drie cilinders teruggevoerd worden. Dit geheel naar behoefte en gestuurd door een slimme klep. Dankzij dit systeem zou niet alleen de hoeveelheid EGR verminderd zijn, maar ook het AdBlue verbruik.

Alle noviteiten aan de krachtbron leiden tot een hoger vermogen, met name in de onderste toerengebieden. Verder leidt het tot drie procent minder verbruik en CO2 uitstoot. Daarmee hoopt Mercedes-Benz de stap te zetten die nodig was om de concurrentie voor te blijven op het gebied van brandstofverbruik met de Actros.

DEEL HET