‘Minder onderhoud aan bestelauto’s’

Bestelauto’s hebben steeds minder onderhoud nodig. Dat blijkt uit een studie die Aftersales Magazine Truck heeft laten uitvoeren in samenwerking met Mivar.

De service-interval, die door de fabriek wordt voorgeschreven, wordt steeds langer. Soms is de onderhoudsinterval van een bestelwagen zelfs langer dan van een vergelijkbare personenauto. De langere interval betekent een afnemend verdienpotentieel voor de werkplaats en lagere operationele kosten voor de eigenaar. Deze ontwikkeling heeft zich overigens al voorgedaan bij de personenauto’s.

Nieuwe motortechniek maakt een bezoek aan de werkplaats minder noodzakelijk en ook de kwaliteit van smeermiddelen en filters gaat vooruit. Meestal worden geen al te grote afstanden afgelegd met bestelauto’s. In de meeste gevallen fungeren ze als pakjesbezorgers die dagelijks een flink aantal start-stops maken. Bovendien zijn de chauffeurs niet altijd even voorzichtig en worden bestelauto’s dus vaak relatief zwaar belast.

Daarbij moet vooral het potentiële volume aan apk’s niet worden vergeten. Het wagenpark van de grijze en witte busjes (zoals ze vaak oneerbiedig worden genoemd) mag dan een stuk kleiner zijn dan van personenauto’s, maar op jaarbasis gaat het nog altijd om bijna 700.000 stuks, aldus Aftersales Magazine Truck.

DEEL HET