Nòg een manier om uitlaatgas energie te benutten

Enkele truckfabrikanten waaronder Scania, onderzoeken of het mogelijk is om mee energie te onttrekken aan de hete uitlaatgassen die op hoge snelheid de uitlaat verlaten.  Behalve de truck industrie, zijn ook enkele gerelateerde topleveranciers bezig met het ontwikkelen van Waste Heat Recovery, waarbij stoom wordt gebruikt om uitlaatgas energie nuttig te maken volgens het Rankine principe waarbij de extra kracht de motor direct ten goed komt.

In Zweden wordt in samenwerking met Scania gewerkt aan nog een andere manier van het gebruiken van energie uit uitlaatgassen: Thermo Elektrische Generatie (TEG). Dit ontstaat wanneer zich grote temperatuurverschillen voor doen. Deze verschillen kunnen worden omgezet in een elektrische  spanning, die bekend is geworden als het Seebeck-effect.

Een truck van 440 kW (dat is wel bijna 600pk) kan hierdoor dertig procent efficiënter worden, verwachten de onderzoekers. ''Oftewel 132 kW (180 pk), voldoende voor een sterke personenauto.''  Het moge duidelijk zijn dat wanneer deze dertig procent extra aan het rendement van de truck ten goede komt, dit een heilzaam effect zou hebben op brandstofverbruik en op uitstoot.

Het Seebeck-effect is het sterkst wanneer er sprake is van forse temperatuurverschillen aan de uiteinden van een elektrisch circuit. Om die reden kan deze oplossing bijvoorbeeld ook goed werken bij scheepsmotoren. Met name in koude klimaatomstandigheden kunnen de beste resultaten worden bereikt, zeggen de Zweedse onderzoekers.  

DEEL HET