Peugeot komt met e-Expert

De nieuwe Peugeot e-Expert is gebaseerd op het modulaire EMP2 (Efficient Modular Platform), dat geschikt is voor verschillende energievormen. De elektromotor van de Peugeot e-Expert heeft een maximaal vermogen van 100 kW (136 pk) en een maximaal koppel van 260 Nm.

De elektrische aandrijflijn is vergelijkbaar met die van de nieuwe Peugeot e-208 en de nieuwe Peugeot e-2008. In de POWER modus ligt de topsnelheid op 130 km/h en is de 100 km/h bereikt in 13,1 seconden. Een afstand van 1.000 meter vanuit een staande start wordt in 35,8 seconden afgelegd. De tussenacceleratie van 80 naar 120 km/h duurt 12,1 seconden (voorlopige waarden).

De nieuwe Peugeot e-Expert is als eerste elektrische Peugeot leverbaar met twee soorten batterijpakketten, afgestemd op de behoeften van de gebruiker. De capaciteit van de pakketten bedraagt 50 kWh en 75 kWh.

De versies (Compact, Standard en Long) zijn leverbaar met 50 kWh batterij en hebben een actieradius tot 230 km (WLTP). De versies Standard en Long zijn leverbaar met de 75 kWh-batterij, goed voor een range tot wel 330 km (WLTP). Het trekvermogen is behouden voor de nieuwe Peugeot e-Expert en betekent dat de gebruiker geremd maximaal geremd 1.000 kg kan trekken. Ook het laadvermogen is aangepast voor de nieuwe Peugeot e-Expert en bedraagt voor deze 100% elektrische variant tot aan 1.200 kg.

Markt volledig in e-volutie

Het marktsegment van de compacte bedrijfsauto’s in Europa is goed voor 750.000 voertuigen per jaar. In dit segment heeft de Peugeot Expert zijn aandeel sinds 2016 zien groeien, verzekert ons het merk. Sinds kort voldoet hij met zijn emissie aan de Euro 6D-norm. Nu komt er een volledig emissievrije 100% elektrische aangedreven Peugeot e-Expert.

Gezien het feit dat 80% van de gebruikers van een compacte bedrijfsauto per dag niet meer dan 200 km gemiddeld rijdt, is de e-Expert een voor de hand liggende optie, zegt Peugeot. Zeker voor professionals die regelmatig in stadscentra moeten zijn waar restricties gelden voor het rijden met auto’s met een verbrandingsmotor. De Peugeot e-Expert is om die reden geschikt voor zogeheten ‘last mile delivery’. 

In het interieur is het instrumentarium met kleurenscherm aangepast op de elektrische aandrijflijn met specifieke meters. Het centrale touchscreen met TomTom Traffic 3D Navigation (aanwezigheid afhankelijk van de uitvoering) is voorzien van een modelspecifieke weergave en toont nu ook oplaadpunten en de actuele actieradius op basis van de batterijstatus. Verder is er een nieuwe e-Toggle-bediening voor de automatische transmissie, een keuzeschakelaar voor de rijmodi (Eco, Normal of Power modus) en een elektrische parkeerrem.

Een ge-e-volueerde cockpit

De drie rijmodi zijn Eco (60 kW, 190 Nm) voor een zo groot mogelijke actieradius, Normal (80 kW, 210 Nm) voor optimaal dagelijks gebruiksgemak en Power (100 kW, 260 Nm) met geoptimaliseerde prestaties voor als er zware lading vervoerd moet worden.

De nieuwe Peugeot e-Expert heeft twee modi voor het afremmen. In de Moderate modus remt de auto net zoals een reguliere versie met verbrandingsmotor. In de Augmented modus (inschakelbaar via de ‘B’ van ‘Brake’ op de transmissiehendel) remt de auto versterkt af zodra het motorpedaal wordt losgelaten. Zo wordt tijdens het remmen extra energie teruggewonnen om de batterij bij te laden.

Alle versies van de nieuwe Peugeot e-Expert zijn uitgerust met de nieuwe elektrische parkeerrem. Deze automatische functie biedt comfort en rust tijdens de dagelijkse ritten. Aan de fysieke basis van de elektronische parkeerrem is een zijdelings bagagenet bevestigd. De nieuwe Peugeot e-Expert is leverbaar in dezelfde uitvoeringen als de versies met verbrandingsmotoren en voldoet aan dezelfde vereisten:

Bestelwagen (3 lengtes: Compact 4,6 m, Standard 4,95 m en Long 5,30 m)

Combi (5 of 6 zitplaatsen, vast of inklapbaar, in standaardlengte of verlengd)

Plancher cabine (voor opbouw op maat, standaardlengte)

Leveringen starten na de komende zomer. 

DEEL HET