Renault belooft veel met Optifuel Lab 2

Renault Trucks heeft de afgelopen periode praktijktests uitgevoerd met de Optifuel Lab 2. Het Franse merk komt tot wel heel drastische besparingen, die volgens Renault leiden tot een verbruiksreductie van 22%. ”Dit betekent een besparing van 7.2 liter diesel op elke 100 kilometer, als ook een verlaging van de CO2-uitstoot met 194 gram per kilometer.

De twintig technologieën waarmee de Optifuel Lab 2 is uitgerust bieden een oplossing voor de vier grootste uitdagingen waarmee brandstofverbruik gepaard gaat: energiemanagement, aerodynamica, rolweerstand en rijhulpsystemen”, aldus Renault. De Fransen hebben een twintigtal technieken opgebouwd op dit rijdend laboratorium en al die maatregelen zijn ook nog afzonderlijk getest. Er wordt weinig onthuld over de referentie, ten opzichte waarvan is getest.

Op de foto’s is in elk geval te zien dat een volledig geoptimaliseerde trailer wel noodzakelijk is om tot de gegeven cijfers te komen. Let daarbij niet alleen op de zijskirts, maar ook op de vorm van het dak. We zijn er redelijk zeker van, dat ook de onderkant van de trailer flink is geoptimaliseerd voor een aerodynamische topprestatie.

De praktijktesten op de weg betroffen een route van 200 kilometer rond Lyon, waardoor er een interregionaal profiel kon worden opgesteld. De gemiddelde snelheid van de Optifuel Lab 2 werd gemeten op 72.6 kilometer per uur met een geladen gewicht van 33 ton, wat volgens Renault overeenkomt met de gemiddelde lading in Europa. De nu vrijgegeven cijfers zijn erg fors, we zijn benieuwd. In elk geval kunnen die alleen gerealiseerd worden wanneer er ook gereden wordt met een technisch veel hoogstaander trailer dan we nu gewend zijn.

DEEL HET