Rijden met de VW T6

Revolutie of evolutie? 

De nieuwe Volkswagen T6 werd gepresenteerd alsof het om een compleet nieuw model ging maar het lijkt meer op een ingrijpende facelift dan op een nieuwe bestelwagen. Het neusje en de achterklep werden optisch aangepakt, technisch is er het nodige gewijzigd en er zijn nieuwe dashboards aangebracht maar is het daarmee een nieuwe bestelwagen? 

De T-serie van Volkswagen is extreem succesvol. In de afgelopen 65 jaar werden er maar liefst 12 miljoen Transporters gebouwd en verkocht. De eerste modellen hebben inmiddels een iconische status bereikt en een gave T1 brengt al snel een ton op! Van het vorige model, de T5 die in 2003 werd gepresenteerd rijden er inmiddels ook al zo’n twee miljoen exemplaren rond. Met de T6 die nu geïntroduceerd is hoopt VW die koers voort te zetten en dat lijkt ook wel te lukken. De T6 mag dan niet revolutionair vernieuwd zijn, er is ook nog steeds maar weinig mis met deze populaire besteller. Volkswagen bedient met dit model zowel de glazenwasser en de timmerman als de welgestelde huisarts die een ruime familieauto zoekt. De prijs van zo’n ‘busje’ loopt dan ook uiteen van het instapmodelletje van nog geen achtien duizend Euro tot ruim boven de ton voor de meest luxe Multivan. En ja, dat is wel een heel andere auto, hij deelt nog steeds zijn carrosserie met de meest simpele transporter. 

Dashboard 

De verschillen tussen de meest luxe Multivan en de basic Transporter zitten hem vooral in de finesses. Bumpers in kleur, geavanceerde koplampunits met LED verlichting en vooral een luxe interieur maken het verschil. Zo is in de meest luxe versie het dashboard deels in de carrosseriekleur uitgevoerd. Iets wat overigens niet altijd even geslaagd is naar onze bescheiden mening. Opvallend is dat ook het meest simpele instapmodel een bijzonder fraai vernieuwd dashboard heeft. In de grote lijnen zijn de ontwerpen door de hele linie min of meer gelijk en dat ziet er gewoon erg goed uit. Wel is alles in de basisversie wat grijs waar bij de luxe modellen wat chrome- en carbon stripjes gebruikt worden. Verder zijn er bij het instapmodel bovenop het dashboard twee gaten aangebracht voor de koffiebeker. Volgens de ontwerper op verzoek van de doelgroep.  Ook zijn er veel open opbergvakken en is er een afsluitbaar dashboardkastje. Bovenop het dashboard vinden we in het midden een groot open vak met een 12 Volt aansluiting. Reuze handig voor een navigatie apparaatje. Om het verschil aan te geven, in de Multivan zijn alle opbergvakken af te sluiten met klepjes, zelfs die bovenop het dashboard. De 12 Volt aansluiting zit daar bij die luxe versie ook niet. Kennelijk gaat VW er van uit dat een Multivan koper toch wel voor de geïntegreerde navigatie kiest. 

SCR 

De nieuwe Transporter is leverbaar met twee liter diesel- en benzine motoren in allerlei varianten. De benzinemotor is er met 110 Kw (150 pk) en met 150 Kw (204 pk). Belangrijker zijn natuurlijk de dieselmotoren en die zijn voorlopig nog als Euro-5 leverbaar zo lang dat nog mag. Uiteraard is VW ook al helemaal klaar voor Euro-6. Die nieuwe emissienorm wordt gehaald door gebruik te maken van EGR én SCR en dat betekent dus voortaan AdBlue tanken met je busje. Het vulpunt voor de AdBlue zit vlak onder de dieseltank vulling en is herkenbaar aan het blauwe dopje. Volkswagen zal nog wel even wat aan voorlichting moeten doen over AdBlue voor de doelgroep die met bestelwagens rijdt. We zien het al gebeuren dat er koelvloeistof of ruitensproeier vulling in dat gat verdwijnt. Schade aan de motor zal daar niet meteen door ontstaan. VW heeft namelijk een sensor in de tank gebouwd die de kwaliteit van de AdBlue bewaakt. Bij het tanken van een andere vloeistof dan AdBlue met de voorgeschreven kwaliteit zal de motor in noodloop slaan en moet de dealer bezocht worden. Dat wil je natuurlijk niet, maar het wachten is op dit soort ongemakken.

Power 

De vier cilinder TDI motoren meten om precies te zijn 1968 cc. De motoren voor de T6 zijn grotendeels nieuw ontwikkeld met levensduur en robuustheid als belangrijkste leidraad. Een aantal kritische punten uit de vorige generatie is verbeterd en met name het brandstofverbruik is volgens VW drastisch gedaald. Het meest krachtige model, de 150 Kw (204 pk) uitvoering zou met slechts 5,5 liter per 100 kilometer genoegen nemen volgens fabrieksopgave. Dat klinkt als een record waarde en dat is het zeker waard om eens uit te testen in de praktijk. Naast dat topmodel zijn er uitvoeringen met vermogens van 84, 102 en 150 pk leverbaar. Deze motoren worden geleverd met vijf- en zes versnellingsbakken en met de DSG automaat. Standaard heeft de Transporter voorwiel aandrijving maar ook de 4Motion versies zijn weer beschikbaar. De nieuwe generatie heeft overigens standaard BlueMotion technologie aan boord met onder andere een uitschakelbaar start-stop systeem. 

Rijden 

We rijden verschillende varianten tijdens de presentatie in de omgeving van Stockholm en eigenlijk vallen ons geen grote verschillen op met de vorige generatie. Wat bleef is het wat kritische wegrijkoppel waardoor er met wat meer gas weggereden moet worden dan je zou verwachten van een diesel. Eenmaal aan de rol functioneert alles prima en het moet gezegd worden, zo’n Transporter is nog steeds een hele fijne bestelwagen. Zeker in de wat potentere uitvoeringen met allerlei verwennerij aan boord doet zo’n T6 beslist niet onder voor een luxe personenwagen. Eigenlijk is dit dan ook de oer- MPV. Hoog boven het overige verkeer in de comfortabele ‘Captain seats’ met armsteuntjes is het heerlijk rijden met zo’n bestelwagen. Zeker in de Multivan uitvoering met alle verwennerij waaronder de actieve cruise control, de climatronic en een puike audio installatie. 

500 versies 

Eigenlijk is de Transporter geen bestelwagen maar een serie met enorm veel mogelijkheden. Met alle uitvoeringen aan motoren, interieurs, wielbases, dakhoogtes en chassis-cabine versies zijn er meer dan vijfhonderd verschillende modellen leverbaar. Wij reden met de meest basic gesloten bestelwagen, de pickup met dubbele cabine en met de luxe Multivan. Opvallend is wel dat VW bij die laatstgenoemde uitvoering wat meer aandacht aan de geluidisolatie besteed heeft, maar dat ligt voor de hand. Feit is wel dat alle versies, zelfs de lange dichte besteller met hoog dak erg goed op de weg liggen. Eigenlijk was allen de dubbel-cabine pickup wat vaag in de besturing maar dat heeft alles te maken met de belading, zo ver naar achteren. De pickup uitvoeringenzijn overigens voorzien van aparte spiegels met langere steunen voor meer zicht om de brede laadbak. De rest van het programma heeft de standaard spiegels waarbij helaas een extra dode-hoek spiegeltje ontbreekt. Dat is een minpuntje wat zeker bij een geblindeerde bestelwagen leidt tot een grote dode hoek met alle risico’s van dien. Maar laten we eerlijk zijn, dat is tegelijkertijd ook zo’n beetje het enige kritiekpuntje aan de nieuwe generatie. Kortom, van een revolutie is geen sprake bij VW maar met de T6 zet het merk wel een forse stap in de evolutie van de Transporter.

tekst: Iep van der Meer

 

DEEL HET