Scania: volledig opladen elektrische truck helemaal niet nodig

Bij elektrische vrachtwagens gaat het gesprek meestal over het maximale rijbereik en de mogelijkheid tot laden. De conclusie is dan vaak dat elektrisch rijden nog geen optie is. Onzin, zegt Scania.

Volgens Scania zijn elektrische vrachtwagens nu al zeer geschikt voor elk type van vervoer, uitgezonderd wellicht het vervoer over lange afstanden. Niet alleen voor distributie, maar ook voor alle soort regionaal vervoer is de elektrische vrachtwagen zeer geschikt, vindt het Zweedse merk. Het laadvermogen, het bereik, het vermogen of de laadsnelheid: deze zaken vormen nauwelijks nog een belemmering. Al moet je dan wel anders nadenken.

Voor iedereen

Scania biedt ondertussen een uitgebreide range elektrische en hybride voertuigen aan. Deze kunnen veel transporttaken aan. Met vermogens die oplopen tot 610 pk en mogelijke treingewichten tot 64 ton staat weinig elektrificatie van het wagenpark nog in de weg. “Afgezien van de echte langeafstandstransporteurs zijn er tegenwoordig nog maar weinig kopers die niet kunnen vinden wat ze nodig hebben op operationeel vlak”, zegt Fredrik Allard, Senior Vice President en Head of E-mobility bij Scania.

“Natuurlijk zijn er nog steeds bepaalde toepassingen waarvan het minder waarschijnlijk is dat ze in de nabije toekomst ook elektrisch worden uitgevoerd, maar veel kopers zullen versteld staan als ze zien waar deze vrachtwagens toe in staat zijn en wat hun efficiëntie is in combinatie met onze digitale diensten. Maar het gebruik van emissievrije vrachtwagens is niet langer een voorrecht dat slechts voor een enkeling is weggelegd”

Niet volledig opladen

Anders nadenken is dan wel vereist, volgens Allard. “We zitten een beetje vastgeroest in het idee om altijd van 10% naar 100% te moeten vullen, zoals we dat met diesel doen”, zegt Allard. “Bij volledig elektrische voertuigen moet de mentaliteit zijn om op te laden voor het vereiste bereik: als je 120 km te gaan hebt om je thuisdepotlader te bereiken, is het onnodig om meer dan die afstand op te laden plus een kleine extra marge.”

Om dit mogelijk te maken, heeft Scania speciale accu’s ontwikkeld. Hierbij profiteert het merk ervan dat men zelf in Södertälje de accupakketten maakt. De accucellen worden geleverd door Northvolt, waar Scania nauw mee samenwerkt. Het resultaat zijn accu’s die vaker opgeladen kunnen worden. Volgens Scania gaan de accu’s makkelijk 1,5 miljoen kilometer mee.

Daarnaast hebben de accupakketten een rechte laadcurve, in tegenstelling tot die van andere producenten. Normaal duurt het laden van 20 naar 80% even lang als de laatste 20%, omdat de laadsnelheid afneemt. Bij Scania laadt de accu steeds op dezelfde snelheid op. Daardoor zijn de laadtijden beter voorspelbaar.

Makkelijk maken

“Onze missie is om echte elektrificatie mogelijk te maken en te vereenvoudigen door elk nadeel weg te nemen, van stress rondom het bereik tot aan administratieve rompslomp, en door oplaadpunten aan te bieden die geschikt zijn voor vrachtwagens”, aldus Magnus Höglund, Head of Charging Solutions bij Scania.

Daarom biedt Scania een service aan, waarmee de gebruiker toegang heeft tot een Europees laadnetwerk in 12 landen. Het maakt hierbij niet uit wie een laadpunt exploiteert: de gebruiker krijgt één geconsolideerde factuur. Scania Charging Access heeft geen aanmeldings- of maandelijkse kosten: de gebruiker betaalt alleen een voorspelbare prijs voor gebruik van de service.

Binnen handbereik

Op deze manier wil Scania het gebruik van elektrische vrachtwagens vergemakkelijken en nadelen weg te nemen, zodat vervoerders niets meer in de weg staat om een elektrische Scania aan te schaffen.

“De interesse in volledig elektrische oplossingen is onmeetbaar; potentiële klanten zijn overal”, zegt Allard. “Het feit dat sommigen voorzichtig zijn en zich beperken tot het bestellen van een paar vrachtwagens voor hun wagenpark is volledig begrijpelijk, omdat ze eerst ervaring willen opdoen. Maar met onze groeiende portfolio en een groeiende infrastructuur ligt Scania’s doel binnen handbereik: dat elektrische vrachtwagens tegen 2030 50% uitmaken van het totale verkochte volume in Europa.”

 

 

DEEL HET