Schandaal laat busjesfabrikant Canoo schommelen

De bomen rezen tot aan de hemel bij het Amerikaanse Canoo. Voor velen was de start-up het bewijs dat een nieuw merk met elektrische voertuigen erg succesvol kan zijn. Tot in de kleine lettertjes van het jaarverslag iets gelezen werd over een privé-vliegtuig.

Canoo was het schoolvoorbeeld van een start-up in de elektrische mobiliteit. Het bedrijf uit Californië richtte zich niet op flitsende luxe-auto’s voor de rijken, maar op simpele voertuigen die op allerlei manieren gebruikt kunnen worden. Flexibiliteit is het woord. Het elektrische voertuig bestond uit een cabine en module die op het chassis geplaatst kunnen worden. Zo kan de Canoo rondrijden als gesloten bestelbus, maar als je een laadbak plaatst is het een pick-up. Vervang je deze door een passagiersmodule, dan krijg je een ruime gezinsauto. In het weekend plaats je een camper-module en je kunt de wildernis in.

Modulair
Experts waren enthousiast over dit modulaire ontwerp van Canoo. Orders stroomden binnen: meer dan 10.000 exemplaren zijn al besteld. Walmart wilde ze hebben, net zoals de Amerikaanse posterijen. Zelfs NASA bestelde enkele exemplaren om astronauten mee naar de raket te vervoeren. Canoo zou de hele wereld veroveren. In ons eigen NedCar in Born zouden Canoo’s gebouwd gaan worden voor Europese markt.

Tot iemand eens goed in het jaarverslag keek. Vorig jaar heeft Canoo goed gedraaid: de productie kwam met 21 exemplaren op gang en er kwam 866.000 Dollar aan inkomsten binnen. Het verlies kwam uit op iets meer dan 300 miljoen Dollar, maar daar maakte investeerders zich geen zorgen over. Een start-up kost nu eenmaal geld in de beginjaren.

Privé-vliegtuig van de CEO
Alleen besteedde Canoo in 2023 ruim 1,7 miljoen Dollar aan vluchten met een privé-vliegtuig. Dat is ruim twee keer meer dan er aan inkomsten binnengekomen was. Het was ook niet zomaar een privé-vliegtuig, maar dat van de CEO, Tony Aquila. Via een bijzondere constructie moest Canoo Aquila betalen voor het gebruik van het privé-vliegtuig van Aquila.

Investeerders trokken meteen aan de bel toen dit nieuws bekend werd. Hoe kan een start-up die nog nauwelijks geld verdient zoveel uitgeven aan privé-vluchten? Waarbij het geld verdween in de zakken van de CEO? De waarde van de aandelen van Canoo duikelden direct met 26% naar beneden. Of Canoo deze val overleeft, valt te bezien. Wederom een automerk met de beste bedoeningen, dat onderuit gaat door pure hebzucht.

DEEL HET