Test met autonoom rijdend 'busje'

Boekuwzending.com test volgende week als eerste in Nederland met een zelfrijdend busje dat pakketten gaat ophalen voor haar klanten in de regio Schiphol. Het eerste prototype van een zelfrijdend Buzzie komt nu in samenwerking met de Technische Universiteiten van Delft, New York, Parijs en Hong Kong naar Nieuw-Vennep.

Directeur Boekuwzending.com Rik Balder zegt: “Wij noemen onze bussen Buzzies, een samenvoeging van Busjes en boekuwzending (BUZ). De auto's hebben een elektromotor en zijn nu nog gemaakt van standaard auto-onderdelen. We hebben gekozen voor een vriendelijk uiterlijk met in eerste instantie nog niet zoveel laadvermogen.”

De zelfrijdende Buzzies hebben een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur en zijn in de Amerikaanse staat Californië al op de weg getest. Professor Zì Zǒu Shì van de Hong Kong Universiteit zegt: “Het prototype is vooral gemaakt met veiligheid in gedachte. De Buzzies hebben sensoren die dode hoeken wegnemen en zien objecten aankomen die meer dan twee voetbalvelden weg zijn, wat vooral handig is op drukke kruispunten".

Net als veel experts verwacht ook Google dat een zelfrijdende auto rond 2020 voor consumenten beschikbaar zou kunnen zijn. Daarvoor moet vooral de lasersensor op het dak, die het zicht van de auto vormt, in massaproductie worden genomen. De Buzzies komen dan een jaar later op de weg. 

DEEL HET