Uber-Otto: 'Chauffeur blijft nodig'

Brengt de overname van Otto, een ontwikkelaar van techniek voor autonoom rijden, door Otto de autonome truck in een versnelling? Analisten verwachten van wel. 

Beide bedrijven zien grote voordelen van de nieuwe techniek. Ze verwachten dat autonoom rijdende trucks grote voordelen zullen brengen. De inzet van de truck is niet langer afhankelijk van de rijtijdenwet. Het chauffeurstekort wordt effectief bestreden. Uber en Otto denken dat het ondoenlijk wordt om voldoende chauffeurs te vinden, omdat men in dit vak nu eenmaal min of meer tot een ongezonde levensstijl is gedwongen. Door de nieuwe techniek wordt het vak anders en aantrekkelijker, denken ze. 

Otto heeft op dit moment ontheffing voor vijf omgebouwde Volvo's VN waarmee autonoom rijden in de praktijk wordt getest. De strategie die Otto vooralsnog volgt is die waarbij de chauffeur nog altijd aan boord is van de truck. Alleen op lange stukken snelweg neemt de truck het stuur over van de chauffeur, die zou kunnen gaan rusten. Echter in stedelijke gebieden en in laad- en lossituaties alsmede het manoeuvreren bij klanten, is een klus voor de chauffeur.

Een ander plan van Otto is om op te treden als intermediair tussen chauffeur, lees de eigenrijder, en diens klanten. In Europa bestaan al diverse initiatieven op dit gebied, zoals Teleroute en Timocom. 

TLN reageert enthousiast op de ontwikkelingen, maar het beseft dat de 'chauffeurloze truck' nog heel ver weg is.  

DEEL HET