Uniforme tankinstructie LNG-stations

De exploitanten van LNG tankstations, Shell, Rolande LNG, PitPoint, ENN Clean Fuels, ENGIE en LNG Achterhoek, alsmede twee fabrikanten van LNG-trucks, Scania en Iveco, hebben de handen ineen geslagen. Het resultaat is één gezamenlijke tankinstructie voor LNG, vloeibaar aardgas. Dat meldt het Nationaal Platform LNG.

Deze gezamenlijke tankinstructie vervangt vanaf vandaag de diverse instructies die van kracht waren op alle verschillende tankstations. Eén uniforme instructie staat voor gebruikersvriendelijkheid én voor veiligheid.

LNG is de afgelopen jaren steeds meer ingeburgerd als brandstof voor vrachtwagens. Het is inmiddels te verkrijgen bij 16 tankstations in Nederland en dit aantal neemt nog steeds toe. Omdat LNG een cryogene vloeistof is, met een temperatuur van -132°C tijdens het tanken, zijn er speciale afspraken gemaakt rondom de veiligheid voor de gebruiker. De landelijke regels voor het gebruik van een tankstation staan beschreven in richtlijnen, voor LNG is dat de PGS33-1. Eén van de afspraken is dat ieder tankstation zelf verantwoordelijk is voor de tankinstructie van chauffeurs die LNG komen tanken. Dit had echter als gevolg dat de tankinstructie per station kon verschillen. Nu transporteurs steeds meer gebruik maken van het landelijke netwerk van LNG-tankstations, is een nieuwe opzet noodzakelijk.

De gezamenlijke tankinstructie geldt vanaf vandaag als standaard voor heel Nederland: een chauffeur weet nu voor elk LNG-tankstation in Nederland wat de regels zijn. Dankzij deze eenduidigheid draagt de nieuwe instructie duidelijk bij aan de veiligheid. Het is daarbij voor transportbedrijven en hun chauffeurs eenvoudiger om bij verschillende LNG-tankstations te tanken.

DEEL HET