VDL werkt aan elektrische truck

VDL is bezig met de ontwikkeling van een 100% elektrische truck. De afdeling Enabling Transport Solutions (ETS) komt naar verwachting volgend jaar op de markt met een elektrische truck op basis van DAF componenten.

VDL zet in op een trekker met een totaal GVW tot 37 ton. Dat zou ruim voldoende moeten zijn om de boodschappen naar de winkel te brengen in de binnenstad. Bovendien sluit het prachtig aan bij de elektische aandrijflijn die VDL ontwikkeld heeft voor autobussen. Concrete klanten voor de nieuwe elektrische trekker heeft VDL nog niet maar en is wel degelijk veel belangstelling. 

De actieradius van de truck zou rond de 120 kilometer bedragen. VDL zet zelf een assemblagelijn op waar de eigen aandrijflijn componenten in het DAF chassis worden gemonteerd. DAF participeert overigens niet in het project maar levert slechts chassis, assen en cabines. De truck zal dan ook onder het eigen VDL merk de weg op gaan. 

Volgens VDL zal de elektrische truck niet zwaarder zijn dan een standaard trekker met een conventionele aandrijflijn. Motor, versnellingsbak en brandstoftanks vervallen namelijk. De elektrische motor is veel lichter en compacter en daardoor blijft er veel ruimte en gewichtsreserve over voor de accu's. 

DEEL HET