VW onthult Transporter T6

Volkswagen had de Europese vakpers aan de vooravond van de AutoRAI samengebracht in Amsterdam om daar de nieuwe generatie VW Transporter te onthullen. Op het eerste gezicht lijkt weinig anders en qua carrosserie is de verandering niet meer dan een facelift. De voorkant heeft een duidelijk grotere inlaat om aan de Euro 6 uitlaatgasnorm te kunnen voldoen. Verder is er een nieuw interieur en heeft Volkswagen duidelijk meer elektronische assistentie- en veiligheidssystemen geïntroduceerd. Daarbij is het aanbod in motorvermogens hetzelfde gebleven maar zijn uitstoot en brandstofverbruik volgens Volkswagen flink verlaagd. Volgens VW zijn de motoren compleet nieuw.

Start-stopsysteem

Vijftien procent is het door de fabriek genoemde percentage in verbetering van brandstofverbruik en in uitstoot. Dit wordt behaald door toepassing van actieve systemen en doordat op alle T6-Transporters een start-stop systeem standaard is geworden. Het komt neer op een liter per honderd kilometer minder diesel en dat scheelt weer 24 gram CO2 per kilometer.

Speerpunt bij de assistentiesystemen is de ACC, adaptieve cruise control die ook bijremt en die daarbij de transmissie als het ware bedient. De berijder heeft er geen omkijken naar en de Transporter kan volwaardig helemaal tot stilstand komen. Camera’s gaan bij de nieuwe generatie Transporter een belangrijkere rol spelen. Ze worden ook gebruikt om de verlichting te bedienen en er wordt automatisch op toegezien dat de Transporter tegenliggers niet verblindt.

Het interieur is nieuw en ziet er ronduit luxe uit. De Transporter leent hier weer bij de Passat, een gegeven dat sinds de T4 van 1990 gemeengoed is binnen Volkswagen. De Transporter staat bekend om zijn zuinige brandstofverbruik en met deze nieuwe stap, waarbij de carrosserievarianten en motoriseringen dus identiek zijn gebleven, kan de Transporter de heet geworden concurrentiestrijd met tal van nieuwe bestelauto’s in het segment, opnieuw aangaan. In juli staat de nieuwe Transporter bij de dealers.

DEEL HET