Zijn we zeeblind?

Transportenmilieu.nl gaat met name over wegvervoer maar een belangrijke tak van goederentransport is de zeevaart. Juist daar is nog heel veel te verbeteren waar het gaat om het milieu, zo blijkt uit de VPRO documentaire 2Doc: Sea Blind.

De scheepvaart is één van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken ter wereld. “We lijken wel zeeblind”, vindt documentairemaakster Bernice Notenboom. “Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten." Sinds de première van Sea Blind tijdens de klimaatconferentie van Parijs 2015 (COP21) staat de scheepvaart aan de vooravond van een transitie. Sea Blind is vertoond in de zeehavens van Europa, zelfs in de Tweede Kamer. “De film is een remedie tegen onze zeeblindheid” stelt Notenboom die in de top 10 van De Duurzame 100 van Trouw staat vanwege de nu al bereikte impact met de documentaire.

Negentig procent van alles wat we kopen komt naar ons per schip. Bernice Notenboom werd tijdens een skireis van de Noordpool naar Canada geconfronteerd met de verwoestende invloed van de grote hoeveelheden roet die schepen uitstoten. Door het smelten van de ijskappen zijn er nieuwe vaarroutes ontstaan voor de scheepvaart. Kortere scheepvaartroutes zijn voordelig voor de scheepvaart, maar deze schepen veroorzaken een enorme roetuitstoot. Scheepvaart blijft buiten schot bij alle klimaatmaatregelen en -verdragen. Zolang de uitstoot van de scheepvaart niet wordt gereguleerd, nemen de risico’s voor het Arctisch gebied verder toe. Wat betekent deze toename in de scheepvaart voor onze gezondheid en voor het Arctische gebied?

Voor 2Doc: Sea Blind reist Bernice Noteboom naar Arctisch Noorwegen, Rusland, Groenland, Canada, Denemarken, Verenigde Staten, Engeland, Rotterdam en Terschelling. Onderweg spreekt ze met havenbaronnen, wetenschappers, reders, verladers, olie- en gasingenieurs, milieuorganisaties en scheepvaartdeskundigen. Notenboom neemt de kijker mee op inspectie met Rijkswaterstaat in de haven van Rotterdam, gaat fijnstof uitstoot monitoren op de Noordzee met het RIVM, brengt een bezoek aan Llyods Register in Engeland en ‘s werelds grootste reder in Denemarken, maar bezoekt ook bewoners van Terschelling die dichtbij de containerscheepvaart leven. Uiteindelijk komt 2Doc: Sea Blind terug bij de consument die nu nog niet kan kiezen met welk schip zijn spullen worden vervoerd. 

2Doc: Sea Blind wordt uitgezonden tijdens de NPO themaweek Focus op groen. Klik hier voor meer informatie.

Woensdag 12 oktober om 23.05 NPO3.

DEEL HET