‘Europese lucht zo schoon als voor 1870′

Het gaat goed met de Europese luchtkwaliteit. Volgens een rapport van het Europese Milieu Agentschap EEA is de lucht boven het Europese continent minstens zo schoon als voor de aanvang van de eerste industriële revolutie, rond 1870.

Behalve de lucht, zijn ook wateren en bodem in Europa een stuk schoner geworden. Volgens het rapport is dit alles te danken aan steeds strengere milieuregels. Die zouden zelfs banen scheppen, innovatie stimuleren en economische groei scheppen.

Sinds 1990 groeide de economie in Europa met 45 procent, terwijl de uitstoot van broeikasgassen met twintig procent daalde. In de eerste tien jaar van deze eeuw groeide de milieubranche met vijftig procent, economische crises ten spijt.

Toch moet er nog een grote omslag komen. In 2012 was Europa 450 miljard euro kwijt aan de inkoop van olie. Daar steekt de Griekse crisis schril bij af. De komende jaren richt het EEA zich op verdere reductie van uitstoot van broeikasgassen en het tot staan brengen van het verlies aan biodiversiteit.

DEEL HET