‘TCO elektrische truck spoedig aantrekkelijker’

De ‘total cost of ownership’ van elektrische trucks wordt in hoog tempo aantrekkelijker, blijkt uit een studie van het ‘Berkeley Lab’ van universiteit van Californië. Wat voortgaande elektrificatie het meest tegenhoudt is niet batterijtechniek, maar een reeks andere factoren, aldus het rapport.

Een gebrek aan politiek initiatief op het gebied van subsidies en realisatie van een oplaad-infrastructuur zijn volgens de rapporteurs de voornaamste oorzaak waarom het (in de VS) vooralsnog moeilijk gaat met de elektrische truck. Lokale en provinciale politiek zouden de transitie naar elektrische tractie moeten bespoedigen. Door dit actief aan te pakken, kunnen flinke stappen worden gezet in de aanpak van de klimaatcrisis en kunnen uitstootniveau’s serieus worden gereduceerd, schrijven de rapporteurs.

Goedkoper dan diesel

Gerekend met de actuele prijs van een accupakket dat goed is voor een actieradius van 600 kilometer, kost een elektrische truck tot 13% minder op jaarbasis dan een vergelijkbare diesel. Daarbij gaan de onderzoekers uit van maar 300 mijl per dag (480 km), wat op jaarbasis uitkomt op 144.000 kilometer. Er wordt uitgegaan van een economische levensduur van vijftien jaar. Het verlies aan laadvermogen als gevolg van een hoger leeggewicht veroorzaakt door het batterijpakket, bedraagt in de VS voor Class 8 trucks niet meer dan drie procent.

Dit zijn interessante cijfers, omdat de brandstofprijzen in de VS in de regel lager liggen dan bij ons, en omdat er in de regel met lagere totaalgewichten van zo’n 37 ton gereden wordt. De rapporteurs zien de hogere kosten van aanschaf van een batterij-elektrische truck alsmede de aanschaf van oplaadapparatuur als voornaamste barrières.

DEEL HET