André Kuipers met HVO met ChangeXL in Marokko Rally

Astronaut Dr. André Kuipers gaat deelnemen aan de Marokko Desert Challenge 2018 met een Toyota Landcruiser die rijdt op HVO waaraan ChangeXL is toegevoegd. Kuipers maakt met zijn Toyota deel uit van het Hamer Rally Team wat verder bestaat uit twee rallytrucks, twee assistentietrucks en een persauto.

Als astronaut zag astronaut André Kuipers hoe kwetsbaar onze aarde is, de flinterdunne dampkring, de ontbossing en de luchtvervuiling. Tegenwoordig spant hij zich in om mensen daar bewust van te maken zodat ze zuiniger met onze aarde omgaan.

Toen teamcaptain Fons Jans van het Hamer Rally Team Kuipers vroeg mee te doen aan de Morocco Desert Challenge 2018 had hij maar één voorwaarde: hij wilde bewijzen dat je een woestijnrally ook op ‘groene’ brandstoffen, zoals Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), kunt rijden. Fons Jans vond dat een goed idee en besloot het hele team op ‘groene’ brandstof te laten deelnemen.

HVO met ChangeXL

HVO is een synthetische diesel die gemaakt wordt van afval- en reststromen. Daarmee is het een directe vervanger voor fossiele dieselolie die zonder aanpassingen aan voertuigen toegediend kan worden. HVO-diesel levert volgens betrokkenen een enorme besparing aan CO2-uitstoot op, tot zelfs boven 90%. 

Maar het kan nóg beter, zegt men. Daarom rijdt Kuipers’ jeep met een toevoeging aan de HVO-diesel die ChangeXL heet. De werking van ChangeXL is gebaseerd op een complex mengsel van natuurlijke enzymen, ook wel biokatalysatoren genaamd. Dit enzymenconcentraat zorgt voor een moleculaire verandering van de brandstof, wat leidt tot snellere en betere verbranding, minder uitstoot en jarenlange houdbaarheid. ChangeXL geeft volgens betrokkenen 30 - 40% minder roet en fijnstof, vermindert de CO2-uitstoot en kan tot 10% brandstofbesparing opleveren.

DEEL HET