Citroën ë-Berlingo geschikt voor kortere afstand

Citroën is er net als de hele Stellantis-groep vlot bij wanneer het aankomt op elektrificering van het auto-aanbod. De Citroën e-Berlingo is een leuk uitziende koeriersauto, waarvan we benieuwd waren hoe die zich houdt in een land als het onze.

Met een batterijpakket van 50 kWh is er in theorie een bereik mogelijk van 280 kilometer. We hebben de auto geleend aan het winderige einde van januari, en toen bleek dat het flink tegenviel met de actieradius. Bij buitentemperaturen van een graad of zes, moesten planningen haastig worden bijgesteld en afspraken troostend worden toegesproken, want het werd wat later. Gelukkig bood Fastned uitkomst en kon de E-Berlingo inderdaad met een half uurtje weer bijna volledig worden opgeladen aan een 50 kW lader. Maar wanneer je bij elke 800 meter rijden, twee kilometer bereik verliest, dan kun je met een auto als deze beter niet te lang op de snelweg blijven.

Groot verschil

Afgesproken werd dat we wat verder in het voorjaar nog een testpoging zouden doen, en dan met ook wat kortere ritten, onder andere over binnenwegen. Al snel bleek afgelopen week wat het scheelt voor een elektrische aandrijflijn wanneer het tien graden warmer is. Aan de e-Berlingo mankeert dus niks, zoals ik vreesde toen ik ermee door de kou reed. Maar daarmee is de kous natuurlijk niet af. In dezelfde koude periode testte een vooraanstaand autoblad de Tesla Model 3, de VW ID3 en de Polestar 2 en ook daar kwam men tot de conclusie dat de inzetbaarheid van de huidige generatie elektrische auto’s flink wordt beperkt tijdens de koude maanden. ‘Flink’ wil zeggen, met wel een derde. Dat kan natuurlijk niet, en al helemaal niet met een bestelauto, waarvan de inzetbaarheid toch groter moet zijn dan van een personenauto. Daarvan is bekend dat die 95% van een etmaal stil staat.  

Beterschap

In elk geval deed de e-Berlingo het nu veel beter en kwam hij tot een verbruik van 19,1 kWh, duidelijk beter dan de 23,1 kWh per honderd kilometer waarvoor hij in de boeken staat. Die 23,1 kWh is overigens aan de hoge kant, zeker bij zo’n bescheiden batterijpakket. Van de Tesla Model S, een zware sedan van twee ton gewicht, wordt ook een verbruik van 23 kWh opgegeven. Dat geeft toch te denken. Dit bevestigt hoe Citroën de auto positioneert, als een dienstbode voor de kortere afstand. Op de beide korte ritten, resp. tachtig en 72 kilometer, deed de ë-Berlingo het prima, er was eigenlijk de hele week geen laadstress. In stedelijk gebied met lekker veel regenereer-meters, bleek de aandrijflijn feitelijk bijna niets te verbruiken.

Dit is wel iets om mee te rekenen wanneer een elektrische bestelauto wordt overwogen. De meeste winst wordt behaald in stedelijk verkeer, hooguit in regionale ritten. Daarbij kan de compacte Berlingo nog flink wat kilo’s laden. Met een leeggewicht van 1682 kg, da’s best zwaar natuurlijk, maar met een toegestaan totaalgewicht van 2410 kg, mag deze elektrische Berlingo dan nog steeds ruim 700 kg laden. Dat zal in de praktijk weinig voor komen, denken we. Tijdens de testweek laadden we zelf nog een vrachtje van een kleine 250 kg. Dit had geen merkbare invloed op het rij-bereik.

Meer bereik graag

Ondanks deze betere prestaties, is het van belang dat er op niet al te lange termijn aandrijflijnen komen met een bereik van duidelijk meer dan 400 kilometer en een verbruik dat richting de 12 kWh per honderd kilometer gaat. Als ik het zo hoor om me heen, is dat geen onrealistische aanname. Deze ë-Berlingo mag gerust een sterkere batterij krijgen, want het inzetverschil met de diesel-Berlingo is nu wel groot. Maar dan zal deze besteller wel boven de 30.000 euro uit gaan komen. Nu blijft hij er afhankelijk van de uitvoering net onder.

Tim de Jong

DEEL HET