DAF en TNO demonstreren platooning

Als openingsact van de Automotive Week op de Automotive Campus in Helmond demonstreerden DAF en TNO live hun platooning project. Op de A 270 reden twee trucks met EcoTwin opschriften kort achter elkaar, elektronisch gekoppeld. De chauffeur in de tweede vrachtwagen heeft geen stuurtaak meer; naast het gas geven en remmen gaat ook het sturen automatisch.

Bij de test van Scania van februari jl, moet de chauffeur van de volgtruck zeker blijven sturen, een duidelijk verschil. Chauffeurs, zo benadrukten betrokkenen, blijven ook in het platooning tijdperk nodig. Ook overheden zijn erg geïnteresseerd in dit project. Minister van Infrastructuur en Milieu, Schultz van Haegen en de Belgische Federaal Minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant waren bij de demonstratie aanwezig.

De doelstelling van beide partijen is om geautomatiseerd 2-Truck Platooning vóór 2020 op de openbare weg mogelijk te maken. Dat is dus een truck minder dan Scania vorige maand liet zien. DAF en TNO denken dat een platoon bestaande uit twee trucks verreweg het vaakst voor zal komen.

TNO werkt samen met de industrie en overheid aan de technologie die het geautomatiseerd rijden voor personenauto’s en vrachtwagens op de openbare weg praktisch mogelijk moet gaan maken. De EcoTwin-demonstratie is een onderdeel van het vijfjarig 2-Truck Platooning programma met als doel een nog efficiënter, zuiniger, schoner en veiliger wegtransport in de toekomst. Naast technologie en veiligheid zal in dit programma de komende jaren aandacht worden besteed aan regelgeving, logistieke inpassing en acceptatie. TNO en DAF werken binnen EcoTwin samen met als doel 2-Truck.

Platooning als concept met de daarvoor benodigde technologie verder te ontwikkelen.

De EcoTwin-demo die de opening van de Automotive week opluisterde, is vooral gericht op het tonen van de technische conceptontwikkeling. Doel is om te laten zien dat het tweede voertuig technisch in staat is om het voorliggende voertuig automatisch op korte afstand (minder dan 1 seconde) te volgen. Dit kan doordat ze via draadloze communicatie onderling verbonden zijn en het tweede voertuig kan hiermee automatisch gas geven, remmen en sturen. Binnen het project is de doelstelling om de beide vrachtwagencombinaties zo dicht mogelijk achter elkaar te laten rijden, waardoor op termijn brandstofbesparingen van 10 procent mogelijk worden en daarmee gelijke reducties in de uitstoot van CO2. Ron Borsboom, directeur Productontwikkeling van DAF Trucks: “Als toonaangevend truckproducent onderzoeken we voortdurend mogelijkheden om onze toonaangevende positie op het gebied van brandstofefficiency en dus lage CO2-emissies verder te verbeteren. Platooning behoort tot de veelbelovende technologieën en draagt bovendien bij aan algemene efficiency.”

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten