LZV: Baden Württemberg is om

De Duitse deelstaat Baden Württemberg behoorde tot de dwarsliggers ten tijde dat in Duitsland overwogen werd om in de praktijk met LZV te gaan rijden. De beslissing van de deelstaat werd flink bekritiseerd door Mercedes truck topman Wolfgang Bernhard.

Hij zei dat de beslissing enorm veel extra vrachtwagenbewegingen noodzaakt voor de Duitse autobouwer waar hij werkzaam is. Mercedes moet onderdelen vervoeren van een Duits adres en die naar de fabriek in Stuttgart laten komen. De trucks moeten daartoe door Baden Württemberg. Wanneer dit met LZV of ecocombi gedaan moet, moeten de combinaties bij de provinciegrens gesplitst worden en dat brengt talrijke extra kilometers en uitstoot met zich mee.

Eind januari stuurde Mercedes aan op een overleg. Daar maakte het truckmerk de politici duidelijk dat hun milieubeleid averechts werkte. Mercedes stelt daarom nu in een verklaring: ”Wanneer wij LZV inzetten op onze routes, scheelt ons dat 3,2 miljoen kilometer per jaar. Daarbij wordt de uitstoot van 3.000 ton CO2 per jaar vermeden. Echter de provincie geeft nog niet alle door ons gewenste route vrij voor LZV-verkeer. Gebeurt dat wel, dan komt er nog 2.000 ton niet uitgestoten CO2 bij, en hoeven 8.000 truckritten per jaar niet uitgevoerd te worden.”

De vraag is nu of de andere deelstaten die de LZV verbieden, zoals Nordrhein Westfalen, grenzend aan Nederland, hun beleid ook gaan herzien.

DEEL HET