Mercedes en Rivian in joint-venture elektrische bestelauto’s

De Amerikaanse start-up Rivian heeft met de bestelauto-divisie van Mercedes een joint-venture ondertekend. Hierin staat dat Mercedes en Rivian in een bestaande Europese fabriek van Mercedes elektrische bestelauto’s gebouwd gaan worden.

Mercedes bekijkt welke fabriek in het midden dan wel het oosten van Europa kan worden aangewezen om om te bouwen tot een fabriek die alleen nog elektrische bestelauto’s produceert. De deal met Rivian komt op een goed moment want Mercedes-Benz Vans lijdt onder de enorme investeringen die de transitie met zich meebrengt. Rivian is een van de vele start-ups die wel van alles kan beloven en die bestellingen kan binnenhalen, maar uit het niets opschalen naar massaproductie is natuurlijk heel wat anders.

Tegen het midden van dit decennium zijn naar verwachting alle nieuw geïntroduceerde bestelwagens van Mercedes-Benz volledig elektrisch. Deze nieuwe bestelwagens worden gebaseerd op VAN.EA, een gloednieuw, modulair platform. De onderneming is niet alleen van plan om te investeren in de ontwikkeling van dit platform, maar ook in de productievestigingen. Rivian maakt gebruik van een eigen platform. Naar we aannemen zal dit technisch niet teveel verschillen van dat van Mercedes.

Mercedes-Benz Vans zegt het Europese productienetwerk voor grote, volledig elektrische bestelwagens aan te passen om de marktpositie te versterken en om de vooruitzichten van de Duitse fabrieken op lange termijn veilig te stellen.

Amazon

Officieel is er niets over gezegd, maar het is bekend dat zowel Mercedes als Rivian Amazon als grote klant hebben. In hoeverre Amazon een rol heeft gespeeld in het bij elkaar brengen van deze partijen, is niet bekend.  

DEEL HET