PSA zet in op elektrische bestelauto’s

Bij PSA is het roer om: voor het eind van 2021 kan het bedrijf van de huidige bestelautolijn een vol-elektrische versie leveren. Na een jaar verwacht Xavier Peugeot dat het marktaandeel elektrisch versus (diesel)brandstof vijf procent zal zijn, en over vijf jaar 15%.

De online bijeenkomst had vooral tot doel om de neuzen in de media in de richting van elektrische tractie te krijgen. Veel van wat verteld, stond als eerder in persmededelingen van de merken die het concern voert. Zo’n twee maanden geleden werden in korte tijd de elektrische versies van de Opel Vivaro, Peugeot Expert en Citroën Jumpy geïntroduceerd. PSA bouwt ook bestelauto’s voor de Europese markt voor Toyota. Ook van de Proace werd de elektrische versie onthuld.

‘No compromise’

Nu de IAA niet doorgaat wil PSA toch vooral benadrukken dat er hoe dan ook in het lichte segment doorgezet wordt met elektrische aandrijving. Daarover liet Xavier Peugeot geen misverstand bestaan. De onlangs onthulde bestelauto’s zijn vanaf komende maand, juli dus, te bestellen. Leveringen beginnen dan in het najaar. Qua laadvermogen is er geen vuiltje aan de lucht en kan er 1275 kg geladen worden, wat in deze klasse royaal is. Bovendien kan een aanhanger tot een ton gewicht getrokken worden.

Accupakketten

De elektrische bestelauto’s van PSA worden met een keuze uit twee accupakketten aangeboden. Met de een is een actieradius van 230 km mogelijk, met de andere van 330 km. PSA verwacht dat de versie met de geringere actieradius ook succesvol wordt. “Zo’n 83% van onze klanten  rijdt minder dan 200 km per dag. En 44% komt nooit verder dan 300 km per dag. Om die reden besloten we om ook een kleiner en goedkoper pakket aan te bieden”, aldus Peugeot. Over het opladen werd vermeld dat de bestelauto’s in een half uur tijd tot 80% van hun batterijcapaciteit opgeladen kunnen worden. Er werd een interessante vraag gesteld over de invloed van lading op de actieradius. Xavier Peugeot zei dat voor elke honderd kilo lading, de actieradius met vijf kilkometer afneemt.

Marktaandeel elektrisch

Xavier Peugeot gaf desgevraagd aan te verwachten dat in het eerste jaar het marktaandeel van elektrische bestelauto’s tot vijf procent zal oplopen. “Daarna verwacht ik groei naar 15% binnen vijf jaar tijd, maar het zou ook nog veel sneller kunnen gaan. Stedelijk beleid is hierop zeker van invloed.“ PSA is niet van plan om ook nog met hybride aangedreven bestelauto’s te komen. Wel loopt er een project met waterstof. “Waterstof is duurder, maar er zijn ook voordelen zoals een veel kortere laadtijd. Dat zijn we nu aan het onderzoeken”, aldus Xavier Peugeot.

DEEL HET