Renault met twee nieuwe bestelauto’s in de aanval

Autofabrikant Renault heeft terrein goed te maken in het bestelautosegment. Het vervangt de Kangoo, waarvan de verkopen zijn teruggelopen, door twee nieuwe modellen met goeddeels hetzelfde uiterlijk, de Express en een nieuwe Kangoo. Van die laatste volgt medio volgend jaar een elektrische versie.

Dit zijn twee compleet andere auto’s dan de Kangoo die ze vervangen. Die oudere Kangoo is duidelijk niet meer van deze tijd, ook al kwam Renault al in 2011 met een elektrische variant. Tien jaar geleden alweer. Die had niet veel actieradius. Het was en echte voorloper, die overigens prima dienst deed bij sommige fleets, zoals die van PostNL.

Het meest opvallend aan de nieuwe Renaults is dat ze een frontje hebben gekregen dat we kennen van de personenwagenlijn van het merk. Dat is beslist een vooruitgang, want de Kangoo zag er toch wat bedaagd uit met die bolle toet en de korte motorkap. Renault koos ervoor om de goedkopere versie Express te noemen. Tegelijkertijd gaat de Dacia Dokker uit productie. Renault denkt dat het op de Europese markt beter scoort met de aanduiding Renault Express dan Dacia Dokker. Daar zouden ze wel eens een punt kunnen hebben. Dacia laat de bestelautomarkt voor wat het is. De Express is een heel keurige auto die tegen een aantrekkelijke prijs wordt aangeboden. Het is allemaal wat basic, maar er zitten toch negen assistentiesystemen op, en het rijdt en voelt als een Renault en dat is beslist een compliment. De Express heeft een hill start assistant, een trailer stability assistant, handig voor de aanhangwagenjongens, en een waarschuwing wanneer zich objecten in de dode hoek bevinden. Opvallend is de monitor op de plek waar je de binnenspiegel verwacht. De bijbehorende camera hangt boven de achterdeuren. Een handigheidje dat heel goed werkt. Zo bezien zijn de Dacia Dokker en Renault Express al niet meer vergelijkbaar. De Express kan beslist dienen als knuppel in het hoenderhok van de bestelautomarkt: Daar heeft Renault nu veel concurrenten voor zich. Maar met een Express die er zo fris uitziet en die zo veel te bieden heeft voor nog geen 13 mille, gaat het merk hier zeker hoge ogen mee gooien. Nog even wat cijfers: basisprijs is dan € 12.990,-, laadvermogen  650 kg voor de diesel en 780 kg voor de benzineversie, ruime laadlengte (1,91m) en keuze uit passende benzine- of dieselmotoren gecombineerd met een keurige zesbak. De schuifdeur is lekker breed en het laadvolume bedraagt 3,3 kuub.

Een heel andere auto

Ook al ziet hij er grotendeels hetzelfde uit verder (zie de close-up van het frontje), toch is de nieuwe Kangoo qua rijden en gevoel een heel andere auto. De prijzen staan nog niet vast, maar dit is wat je bij veel merken ‘Premium’ noemt. Het dashboard heeft meer info te bieden en de Kangoo komt met een reeks aan assistentiesystemen. Wanneer je overstapt uit een Express in een nieuwe Kangoo, dan worden de termen basic en premium je meteen gewaar. De auto is nauwelijks stiller dan de Express, maar je merkt aan alles dat dit een volle stap hoger is in het koerierssegment. Meer auto voor typische mkb-inzet waar tal van bedrijven aan één bestelauto voldoende hebben. Hier merk je hoe de Franse auto-industrie de bestelauto’s in het lichtste segment zoveel mogelijk wil laten aansluiten op hun meestal keurige, op comfort gerichte personenwagens.  We zijn benieuwd naar de prijzen en  zouden graag eens wat langer kennis willen maken, met daarbij de broodnodige praktijkinzet.

Tim de Jong

DEEL HET