Scania’s op biogas voor 100-jarig Albert Keijzer

Albert Keijzer tanktransport uit Zaandam, dat deze maand 100 jaar bestaat, nam afgelopen week drie Scania R410 4x2 trekkers op bio-CNG in gebruik. De trucks vallen om meerdere redenen op. Het zijn sinds lange tijd de eerste Scania’s die Albert Keijzer koopt. Ook zijn ze anders dan de drie-assers waarmee Albert Keijzer normaal gesproken rijdt, zegt Scania. En last but not least: de Scania’s kregen een rijk uitgeruste R-cabine met hoog dak en standkoeling af fabriek.

“Dat wij CNG en geen LNG-voertuigen kopen, heeft alles te maken met de wens van onze opdrachtgever Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) om te gaan rijden op het bio-gas dat zij zelf produceren”, vertelt technisch bedrijfsleider Jos Baltes die ook verantwoordelijk is voor het wagenpark van Albert Keijzer. “Bij de productie van suiker uit suikerbieten blijft er een enorme hoeveelheid organisch restmateriaal over dat Cosun Beet Company zelf vergist tot methaan, oftewel bio-CNG. Een deel levert de fabriek aan het openbare gasnet. Maar ze gebruiken de brandstof o.a. ook om suiker naar hun klanten te rijden. Cosun Beet Company wil de groenste en meest innovatieve suikerbietverwerker van de wereld zijn, rijden op 100% eigen groen gas sluit hier naadloos op aan. “Dit is de reden dat de trucks een groene kleur hebben en we, als huisververvoerder van Cosun Beet Company, nu op bio-CNG rijden,” legt Jos uit.

Los hiervan profiteert ook Albert Keijzer zelf. Omdat het hier om echte bio-CNG gaat, kan ook de transporteur zo zijn carbon footprint reduceren. “En dat is een voordeel. Want zowel voor een suikerbietverwerker als voor een transportonderneming geldt dat ze het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot willen terugdringen. Door suiker te vervoeren met onze trucks op 100% biogas uit suikerbietenresten, maken we een cirkel rond en helpen wij elkaar. Een duidelijke win-win.”

DEEL HET