Stellantis biedt waterstofversies van Citroën Jumpy en Peugeot Expert

Citroën en Peugeot completeren hun aanbod elektrisch aangedreven lichte bedrijfswagens (LCV’s) met waterstoftechnologie. Daarmee willen de merken beantwoorden aan de vraag van zo’n 8% van de ondernemers die vaak meer dan 300 kilometer moeten afleggen en niet de tijd hebben om hun elektrische bedrijfswagen voldoende op te laden. Eerder al werd een waterstofversie van de Opel Vivaro aangekondigd.     

De Expert en de ë-Jumpy Hydrogen zijn elektrisch aangedreven bestelauto’s die zijn voorzien van een brandstofcel en een oplaadbaar batterijpakket. Ondanks de nieuwe techniek aan boord is het laadvolume en de capaciteit van de Jumpy en de Expert volgens fabrikant Stellantis volledig intact gebleven. De praktische ë-Jumpy Hydrogen heeft een actieradius van meer dan 400 kilometer*. De drie koolstofvezel waterstoftanks (druk 700 bar) zijn ondergebracht naast het batterijpakket, onder de voorstoelen, en zijn binnen drie minuten vol te tanken met waterstof. Doordat de ë-Jumpy emissievrij rijdt, kunnen zelfstandig ondernemers ook in de toekomst milieuzones in steden binnenrijden om hun werk te doen.

Brandstofcel

De Peugeot Expert en de Citroën ë-Jumpy Hydrogen zijn volledig elektrisch en maken gebruik van twee elkaar aanvullende energiebronnen. Ten eerste de 45 kW brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit voor de elektromotor die de wielen aandrijft. De waterstof is opgeslagen in drie cilindrische tanks bij een druk van 700 bar. De tweede energiebron is een 10,5 kWh lithium-ion-batterij die in geval van nood, als de waterstof op is, nog voor 50 kilometer stroom kan leveren aan de elektromotor. De batterij neemt de voeding dan automatisch over, maar is vooral bedoeld om extra power te leveren tijdens het oprijden van steile hellingen en tijdens acceleratie. Het batterijpakket wordt automatisch opgeladen door de brandstofcel, zodat altijd voldoende stroom ‘in voorraad’ is. De batterijen worden door het regeneratieve systeem ook bijgeladen tijdens het remmen én kunnen worden opgeladen aan een laadstation voor elektrische auto’s.

De Citroën Jumpy En Peugeot Expert worden geproduceerd in de zogenoemde SevelNord-fabriek nabij Valenciennes in Noord-Frankrijk. De ombouw tot waterstof-besteller vindt plaats in het brandstofcel-ontwikkelingscentrum van Stellantis Group in Rüsselsheim in Duitsland. De ë-Jumpy en de Expert Hydrogen zijn er in twee maten – M van 4,95 meter lang en XL van 5,30 meter lang. Naar verwachting worden de eerste exemplaren komende herfst afgeleverd.

DEEL HET