Volvo: Eén op de 5 verkochte trucks is over 3 jaar elektrisch

Bij de jaarlijkse perspresentatie zei Volvo dat voorspelt dat elke vijfde truck die over drie jaar wordt verkocht van dit merk een elektrische aandrijflijn zal hebben.

Volvo zag in 2021 naar eigen zeggen groei op alle fronten. Ook deze fabrikant werd flink geplaagd door chiptekorten en fors hogere prijzen van grondstoffen. Volvo liet ons met prototypen rijden van een elektrische FH en FMX.  Achter de schermen wordt met man en macht gewerkt aan het opstarten van de productie van elektrische trucks. Dit is de reden waarom Volvo de bewering doet over de ontwikkeling van de verkopen van elektrische trucks in ons land.

Tien dealers

Er zijn in middels tien dealers in ons land die dit type trucks kan servicen. Volvo verwacht dat het nog een jaar duurt eer het gehele dealernetwerk in staat om service aan deze nieuwe trucks uit te voeren. Ook de financieringsafdeling bij de importeur in Beesd zou nu goed ingesteld zijn op dit type trucks, waarvan de financiering even anders is dan wat we tot nu toe gewend zijn. In juni arriveert er een demo van de FH Electric bij de importeur in Beesd, maar de productie van de nieuwe generatie elektrische trucks zal niet eerder dan komend najaar op gang komen, is de verwachting.

LNG-markt

Volvo ziet zichzelf als voorname speler op de markt voor trucks die op LNG rijden. De directie was zo eerlijk om aan te kaarten dat de prijs voor een kilo LNG op dit moment astronomisch hoog is, hetgeen de businesscase ‘niet helpt’. Afgelopen jaar werden er volgens Volvo 391 LNG trucks in Nederland verkocht. Daarvan heeft Volvo er, naar eigen zeggen, 44% voor zijn rekening genomen, dus dat zijn 172 trucks, Scania zou nummer 2 zijn met 38% en Iveco zou 17% van dat aantal hebben verkocht. Verheugend reageert de directie van Volvo op de komst van de eerste Bio-LNG fabriek in ons land, die afgelopen oktober door Z.M. de Koning werd geopend in Amsterdam Westpoort. Probleem voor nu is echter dat de gasprijs nog wel even hoog blijft en dat de Duitse mautvrijstelling, die volgens Volvo de markt flink heeft aangejaagd in 2021, geen lang leven beschoren lijkt.

Mix van brandstoffen

Interessant is hoe Volvo denkt dat in dit tijdperk van energietransitie de trucks in Europa zullen worden aangedreven de komende jaren. In de tweede helft van dit decennium zal er een trendbreuk te zien zijn: dan neemt de toepassing van diesel en daaraan gerelateerde brandstoffen gestaag af, en winnen batterij-elektrische trucks en waterstof gestaag aan marktaandeel. In 2040 verw3acht Volvo dat nog geen 20% van de trucks op de Europese wegen van een dieselmotor zal zijn voorzien. Dergelijke motoren worden dan wellicht alleen nog gebruikt in het exceptionele vervoer en in LZV-toepassingen.

Waterstof

Opvallend is tot slot dat Volvo waterstof alleen aankondigt zonder verder een tijdpad aan te geven, of enig ander perspectief. Het merk werkt in een project samen met Daimler Trucks. Dat merk liet ons afgelopen oktober al met een prototype meerijden op een testbaan nabij de Mercedes-fabriek in Wörth.

 

 

DEEL HET