Cummins start productie waterstofmotor voor Tata

Niet alleen MAN heeft een waterstof-verbrandingsmotor ontwikkeld. Ook Cummins ziet heil in deze technologie. Onlangs startte productie van de motor in India.

Bij het verduurzamen van het transport kijken we eigenlijk alleen naar Europa, China en Amerika. De rest van de wereld zit echter ook niet stil. Zo introduceerde de Indiase fabrikant Tata ook een vrachtwagen met een verbrandingsmotor op waterstof. De motor hiervan wordt gemaakt in samenwerking met Cummins. Productie is afgelopen maand al gestart.

De Tata Prima H.55S ziet er voor ons niet ongewoon uit. De enorme ruimte achter de cabine, verstopt achter grote fenders, verraadt dat dit geen normale vrachtwagen is. Achter die fenders zitten tanks die 50 kilo waterstof bevatten. Onder de cabine ligt de Cummins B6.7H, een waterstof verbrandingsmotor. Deze produceert 290 pk. Het bereik is maximaal 500 kilometer.

Serieproductie van de waterstofmotor is onlangs gestart in Jamshedpur in India. De motor is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Cummins en Tata. Deze samenwerking bestaat al ruim 30 jaar. De motoren zullen ingebouwd worden in meerdere zware en middelzware vrachtwagens van Tata, waarvoor de Prima H.55S de eerste is. Met de praktisch zero emissie motoren willen beide bedrijven het transport in India verduurzamen. Een goede zaak, want in het dichtstbevolkte land ter wereld neemt het wegtransport een belangrijke plaats in.

DEEL HET