100% Elektrische huisvuilwagen van E-Trucks Europe

Sinds donderdag 15 maart rijdt de eerste 100% elektrische huisvuilwagen door de straten van Amsterdam. Deze mijlpaal werd gehaald door een samenwerking tussen E-Trucks Europe, Geesinknorba, Truckland en de Gemeente Amsterdam. De truck en zijn opbouw werken volledig elektrisch en dus emissieloos. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van de Amsterdammers.

De gemeente Amsterdam wil ‘een schoner Amsterdam en een gezondere toekomst voor de Amsterdammer’ en dus besloot zij om te investeren in een waterstof voorbereide huisvuilwagen. Door de uitstekende samenwerking tussen de partijen die betrokken zijn bij dit project, werd de bouw van het voertuig in slechts 2 maanden gerealiseerd.

Hartje centrum
Deze huisvuilwagen, die door wethouder Choho op de Dam gepresenteerd werd, opereert nu nog volledig elektrisch, maar is al voorbereid om in 2019 te worden uitgebreid naar een waterstofhybride vuilniswagen. Een belangrijke stap op weg naar het doel van de gemeente Amsterdam om haar CO₂-uitstoot in 2025 met 45% te verlagen ten opzichte van 2012. Het voertuig gaat rijden in straten waar de kwaliteit van de buitenlucht het slechtst is. Zoals het Damrak, Rokin, Weesperstraat, Leidseplein en het Rembrandtplein. Daarmee rijdt de truck in hartje centrum van onze hoofdstad.

Schone huisvuilwagens
Met het in gebruik nemen van deze elektrische auto is een eerste stap gezet. De komende jaren worden meer schone huisvuilwagens ingezet. Zo zijn de plannen voor voertuigen die kunnen rijden op waterstof in een vergevorderd stadium. Vanaf 2019 gaan er drie waterstofauto's rijden. Ook zijn er 7 hybride wagens aangeschaft. Die hebben wel een dieselmotor, maar de rest van de vrachtwagen is elektrisch.

DEEL HET