2e Lean & Green Star voor Vos Deventer

Vos Transport uit Deventer heeft de 2e Lean and Green Star in ontvangst genomen. Vos heeft deze Award mede behaald door te blijven investeren en door te innoveren in een tot voorkort economisch zware tijd. Om deze award te behalen moest Vos op voorhand een uitgebreid rapport indienen met gerealiseerde zaken en duurzaamheids initiatieven die men de komende jaren zal gaan verder  ontwikkelen.

Jules Menheere Managing Director van transportbedrijf Vos uit Deventer nam afgelopen donderdag samen met Roy van Verseveld (verantwoordelijke Lean and Green beleid binnen Vos) met trots de 2de Lean and Green Star in ontvangst. 

Het rapport is door TNO getoetst en is de basis voor het ontvangen van de Award.  De 2de Star werd uitgereikt voorafgaande aan het factor6 congres in Delft. Hier gaan logistieke bedrijven in op de ontwikkelingen rondom duurzaamheid.

Voorbeelden van investeren zijn het zonnepark (1300 stuks) op het dak van de loods in Deventer waardoor Vos periodes in het jaar zelfvoorzienend is. Daarnaast is er veel geïnvesteerd in modern materiaal waardoor meerdere modaliteiten ingezet kunnen worden en het gehele wagenpark vanaf 2018 uit euro6 trekkers bestaat. De laatste euro5 trekkers worden momenteel vervangen. Ook houdt Vos de ontwikkelingen betreffende alternatieve brandstoffen waaronder het elektrisch rijden erg in de gaten. De ambitie is het komend jaar de eerste elektrische trekker in te kunnen zetten. 

nieuwe trailers intermodaal inzetbaar 

ter uitbreiding van de intermodale vloot zijn er 44 nieuwe Huckepack trailers aangeschaft. ,,Ons materieel moet zo veel mogelijk universeel inzetbaar zijn op verschillende modaliteiten. Met de nieuwe serie schuifzeil opleggers van Schmitz hebben we een compromisloze oplossing voor vervoer over weg, rail en water. De nieuwe opleggers zijn namelijk uitgevoerd in een zogenaamde ‘Huckepack’ uitvoering. Dat betekent dat ze verstevigde gemarkeerde  vlakken hebben waar ze gelift kunnen worden om op de trein te zetten. Daarmee kunnen wij multimodaal vervoer toepassen waar dat mogelijk is en 30 van deze trailers zullen direct ingezet gaan worden in het treinverkeer op Scandinavië’’ aldus Jules Menheere, De nieuwe opleggers vormen een uitbreiding van de eigen trailervloot die hiermee op ruim 400 eenheden komt. De opleggers zijn voorzien van een Tüv certificaat voor ladingzekering en de schuifzeilen zijn uitgevoerd met een anti-diefstal bescherming die insnijdingen en diefstal voorkomt. 

ontwikkelingen in de regio 

Naast deze materiele investeringen stopt Vos ook de nodige energie in verduurzaming van transport in de regio. Hier is Vos momenteel geregeld over in gesprek met de gemeente. Denk hierbij aan de ontwikkelingen rond het Deventer havengebied waardoor in de toekomst transport activiteiten van de weg verplaatst kunnen worden naar binnenvaart wat daarbij ook weer een positief effect op de drukte van de langs Deventer lopende A1 zal hebben. 

Samenwerkingen 

Vos streeft er altijd naar haar klanten de meest optimale service te bieden en de  inspanningen op het gebied van duurzaamheid vormen hier een onlosmakelijk onderdeel van. Met de 2de Lean and Green Star toont het bedrijf uit Deventer aan dat het Vos daadwerkelijk ernst is om duurzaam te opereren en het niet alleen bij mooie intenties blijft. Doelstelling van Vos is het komend jaar meer samenwerkingsverbanden aan te gaan om verder te verduurzamen en door te stoten tot de 3de Star. Na de laatste controle en beoordeling voor de 2star is aangegeven dat het bedrijf uit Deventer hiervoor al heel ver de goede weg op is. 

DEEL HET