ACEA: Acuut duizenden laadpunten en tankstations nodig

De club die de fabrikanten auto’s en trucks in Brussel vertegenwoordigt, de ACEA, waarschuwt dat er een enorme hoeveelheid oplaadpunten en nieuwe tankstations in Europa nodig zijn. Volgens ACEA zijn er de komende tien jaar 90.000 oplaadpunten voor vrachtwagens nodig. Nu staat de teller nog op nul.    

“Vanzelfsprekend is de industrie nu met zijn gedachten bij de coronacrisis”, zegt ACEA-voorzitter Henrik Henriksson, in het dagelijks leven CEO van Scania. “Maar toch blijven we gefocust op de klimaatdoelen voor de langere termijn. Zowel de industrie als de politiek kunnen zich niet veroorloven om die doelen uit het oog te verliezen.”

Om de vorig jaar aangenomen strenge doelen van CO2 reductie te kunnen realiseren, moeten we nu al en aanzienlijk aantal trucks kunnen aanbieden die geen uitstoot meer hebben. Maar de overgrote meerderheid van trucks in Europa rijdt op diesel en voorlopig blijft dit de meest voor de hand liggende, commercieel aantrekkelijke brandstof, zegt Henriksson. ACEA splitst nu voor het eerst de brandstoftypen uit die in het Europese bedrijfswagenpark worden gebruikt. Daarbij komt diesel aan een aandeel van 97,9%, 0,1% rijdt op benzine, 1,7% op aardgas (CNG en LNG) en 0,2 procent elektrisch en 0,1 procent hybride.

Henriksson: “Wanneer we vooruitkijken naar 2030 dan zullen er in dat jaar 200.000 trucks elektrisch moeten zijn om de CO2 doelen voor dat jaar te halen. Vorig jaar werden er 700 middelzware en zware elektrisch aangedreven zwaarder dan 3,5 ton verkocht, dus dat aantal moet nog flink omhoog”, zegt Henriksson.

Tankstations

“Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat er voldoende tankstations en oplaadpunten zullen zijn, zodat al die alternatief aangedreven trucks ook daadwerkelijk kunnen functioneren”, zegt Henriksson. Dit betekent dat Europa snel in actie moet komen om 37.000 oplaadpunten te realiseren, tenminste vijftig waterstof tankstations en 750 LNG tankstations. Niet in 2030, maar in 2025.”

DEEL HET