Aida Nova: Eerste cruiseschip op LNG

Op dit moment ligt in de Eemshaven het eerste cruiseschip ooit wat gebruik maakt van LNG. De Aida Nova is in Papenburg gebouwd en wordt hier verder opgebouwd en voorzien van meubilair, voorraden en dergelijke voordat het vertrekt. Het 337 meter lange en 34 meter brede schip is het eerste in haar soort wat gebruik maakt van LNG als brandstof. Daarmee zet rederij Aida een belangrijke stap in de verduurzaming van de cruisevaart sector.

De laatste jaren is er heel wat discussie ontstaan over de uitstoot van cruiseschepen. Met name in steden waar milieuzones gelden zoals Amsterdam en Rotterdam zorgden deze schepen voor een onvoorstelbare hoeveelheid luchtvervuiling en fijnstof. Brits onderzoek toont aan dat één cruiseschip op ruwe stookolie net zo vervuilend is als een miljoen auto’s. Daarmee zorgen de enorme schepen een belangrijke vervuiling en komt zelfs de gezondheid van de eigen passagiers in gevaar als de wind verkeerd staat.

Voor Aida reden om ‘Green Cruising’ in te voeren door de twee nieuwste schepen uit te rusten met LNG motoren. De Aida Nova is de eerste van deze twee. De voortstuwing van dergelijke schepen wordt gedaan met elektrische gondels met propellors die tevens het roer vormen. Samen leveren deze twee elektromotoren een vermogen van 37.000 kW aan voortstuwing. De stroom wordt geleverd door de hoofdmotoren die samen een capaciteit hebben van 61.760 kW.

Het schip heeft 20 dekken en heeft 2626 passagiershutten. Een leuk detail zijn de vriendelijke lippen op de boeg. Om even de omvang te visualiseren, deze  lippen hebben een oppervlakte van 250 vierkante meter. Er was maar liefst 50 liter zwarte, oranje en rode verf nodig om deze afbeelding op het schip te schilderen.

De Aida Nova zal dit jaar nog in gebruik worden genomen. Een klein brandje aan boord heeft geen vertraging opgeleverd voor de eerste afvaart van het schip. Een LNG tanker van Shell zal zorgen voor het aftanken, oftewel de bunkering van LNG in de Eemshaven.

DEEL HET