Albert Heijn dit jaar emissievrij in vier grote steden

De strijd om wie de duurzaamste supermarktketen is, lijkt te zijn losgebarsten. Enkele dagen nadat Lidl bekend maakte om volgend jaar alle supermarkten fossielvrij te gaan bevoorraden, doet Albert Heijn een soortgelijke aankondiging. Zowel de bevoorrading als de bezorging gebeurt dit jaar als volledig emissievrij.

Anders dan Lidl concentreert Albert Heijn zich eerst op Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Deze steden krijgen ook de meest uitgebreide milieuzones, dus dat is niet gek. Lidl daarentegen heeft gezegd heel Nederland milieuvriendelijk te gaan beleveren. Dat is nogal een verschil. Het tijdpad van de beide supermarktketens ziet er echter anders uit.

Volledig elektrisch

Albert Heijn wil al het transport in de vier stadscentra al voor het einde van het jaar al emissievrij hebben. In plaats van 150 betekent dit 200 filialen die elke dag elektrisch bevoorraad worden. Voor deze toename van 25% heeft Albert dus nog maar (*checkt kalender*) acht weken. Dat is heel wat anders dan Lidl, die vanaf volgend jaar alle vervoerders op bio-brandstoffen laat rijden, maar pas uiterlijk 2030 volledig elektrisch wil zijn.

Albert Heijn heeft dan ook al een forse voorsprong: al geruime tijd gebruiken zijn vervoerders elektrische vrachtwagens voor de bevoorrading van de filialen. Ook de bezorging thuis gebeurt veelal met elektrische bestelbussen. In Rotterdam en Den Haag gebeurt al dit transport al volledig elektrisch. Voor het einde van het jaar volgen Amsterdam en Utrecht dus ook, met in 2024 meer steden. Dit jaar nog moet het aantal filialen dat elektrisch bevoorraad wordt, stijgen van 150 naar 200.

Het uiteindelijke doel is een volledig uitstootvrije keten in 2050. Voor Albert Heijn is het verduurzamen van het transport hierbij één van de belangrijkste pijlers. Naast het elektrificeren van het transport investeert het bedrijf ook in laadpleinen. Twee grote laadpleinen, in Pijnacker en in Zaandam, zijn al in gebruik. Een derde laadplein komt in Amsterdam. Deze is vooral gericht op de vele bezorgauto’s die de hoofdstad dagelijks bezoeken.

 

 

DEEL HET