Amazon steekt een miljard in elektrificering Europese logistiek

De komende vijf jaar investeert Amazon een miljard euro in de elektrificatie van het wagenpark. Daarmee wil het reusachtige bedrijf een voorbeeld stellen voor de hele markt.

Op dit moment heeft Amazon zo’n 3.000 elektrische bestelauto’s die pakjes bezorgen bij klanten in Europa. Over drie jaar moet die vloot verdrievoudigd zijn tot 10.000 voertuigen. Amazon beschikt verder over micro-mobility hubs in meer dan twintig Europese steden, zoals Londen, München en Parijs. Ook dat aantal moet flink worden uitgebreid: Amazon zint op een verdubbeling over drie jaar, dus eind 2025. Vanuit zulke micro-hubs vertrekken elektrische bakfietsen met pakketjes naar klanten. Amazon stuurt medewerkers ook te voet, als de ouderwetse postbode, naar zijn klanten. Amazon zegt verder dat het investeert in duizenden oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

1500 zware elektrische trucks

Ook het elektrificeren van wegvervoer over lange afstanden staat bij Amazon hoog op de prioriteitenlijst. Nu rijden er in het Verenigd Koninkrijk nog twintig elektrische trucks en in Duitsland tegen het einde van dit jaar dertig. Maar in de komende jaren wil Amazon met deze investering het aantal zware elektrische trucks doen toenemen naar 1500 stuks. Daartoe wil Amazon ook honderden speciale oplaadpunten voor deze trucks bij de diverse vestigingen realiseren. Met al deze initiatieven zegt Amazon nu meer dan honderd projecten uit te voeren die moeten leiden tot een duurzame logistiek richting de klant.

DEEL HET