Bakwagens uit 2017 t/m 2019 mogen toch zero-emissiezones in

Het was altijd al vreemd: voor toegang in zero-emissiezones voor bakwagens golden strengere regels dan voor trekkers met oplegger. Gemeenten en brancheorganisaties hebben nu besloten bakwagens uit 2017, 2018 en 2019 toch tot uiterlijk 2028 toe te laten in zero-emissiezones.

Volgens geruchten was er een fout gemaakt door een ambtenaar. Eigenlijk hadden voor trekkers strengere regels moeten gelden dan voor bakwagens, aangezien die laatste een grotere investering vragen van ondernemers en dus een langere afschrijftermijn hebben. Bovendien zijn ze vaker voorzien van een specialistische opbouw. Naar verluid had een Europees ambtenaar deze voertuigtypes echter door elkaar gehaald. Tegen de tijd dat de fout ontdekt werd, was het te laat om het te corrigeren.

De strengere regels voor bakwagens zorgden voor veel kopzorgen bij ondernemers. Meermalen is dit aangekaart bij de politiek. Hier geeft men nu gehoor aan. Gemeentes en brancheorganisaties zijn akkoord met een eenmalige uitzonderingsregeling. Voor bakwagens met de DET (datum eerste toelating) tussen 1 januari 2017 en 31 december 2019 krijgen een ontheffing om zero-emissiezones in te rijden. Deze ontheffing geldt tot 1 januari 2028. Hiermee mogen deze bakwagens dus drie jaar langer de zero-emissiezones in.

DEEL HET