Bandenlabel

Voor de bandenbranche staat het jaar 2012 in het teken van het bandenlabel. Na het label op auto’s en koelkasten, krijgen banden een label waaraan de consument (want voor dat segment worden zulke labels geboren) kan zien of de band die hij op het oog heeft wel voldoende duurzaam is. Ook truckbanden moeten vanaf 1 november van een label worden voorzien. De bandenbranche mag per eind mei 2012 de labels opnemen in de eigen specificaties en reclame uitingen.

Voor wie?

Het bandenlabel wordt verplicht voor banden van personenauto’s, lichte bedrijfswagens, vrachtwagens, touringcars en bussen, die na 1 juli 2012 worden geproduceerd. En dus niet voor vernieuwde banden, competitiebanden, professionele off road banden, reservebanden, banden met spikes banden voor voertuigen van voor het eerst 1 oktober 1990 zijn geproduceerd, banden met een snelheidsindex lager dan 80 km/h, met een wielmaat van tien inch of kleiner of met een wielmaat van 25 inch of groter.
Drie zaken staan centraal in het bandenlabel. Rolweerstand, grip en extern rolgeluid. Minimale prestatie eisen voor deze drie criteria zullen geleidelijk worden ingevoerd of verhoogd. Een grote partij als Michelin wijst er op dat het ook graag levensduur in het label opgenomen had gezien. Tenslotte is de levensduur ook een indicatie van duurzaamheid. Doel van het label is niettemin een veiliger, schoner en zuiniger wegverkeer. De banden die van een label voorzien mogen worden, mogen worden geproduceerd vanaf juli 2012 met DOT 2712 code die is te zien op de zijwang.

Zuinigheid

Hoe geef je de ‘zuinigheid’ van een band weer? Het label heeft er een mooie weergave voor. Het verschil tussen een A en een B is drie liter brandstofverbruik per honderd kilometer. Eén liter brandstof staat voor een CO2 uitstoot van 2,6 kg. De verwachting van de labelling is dat de fabrikanten tal van nieuwe banden zullen introduceren om tot een beter duurzaam presterende band te komen. De bandenwereld staat dus voor een forse verbeterslag. Michelin bijvoorbeeld maakt er geen geheim van dat het met een compleet nieuwe lijn truckbanden uitkomt dit jaar. Die kunnen we dan zeker op de IAA verwachten, zes weken voordat het label verplicht wordt.

Rolweerstand/remtest

Bij het meten van de rolweerstand, speelt een remtest op nat wegdek een voorname rol. Dat is ook aan het label te zien. Tussen de klassen zit hier vijftien procent verschil. Dat is 4,5 meter wanneer een truck binnen dertig meter afremt van zestig naar 20 km/h.

Rolgeluid

Dan zien we in het bandenlabel nog de geluidsgolven. Zijn er drie geluidsgolven te zien, dan voldoet de band qua extern geluid aan de huidige norm, 2001/43. Zijn er nog maar twee golfjes te zien, dan voldoet de band aan de toekomstige norm 661/2009. Is er maar één golfje te zien, dan zit de betreffende band drie decibel onder de toekomstige norm. Het verschil tussen één of twee golven bedraagt drie decibel, wat neerkomt op een halvering van het rolgeluid.

Andere criteria

Levensduur, de ermee samenhangende betrouwbaarheid een optimaal gebruik van de band staan niet op het label. Evenmin is er onderscheid voor de diverse segmenten bouwvoertuigen, touringcars, banden voor regionaal gebruik, banden voor diepladers, etc. Betrokkenen voorspellen grotere verschillen tussen de aangeboden banden. Of het zo’n vaart zal lopen is de vraag. Eerder lijkt het erop dat de fabrikanten de kwaliteit sterk zullen laten stijgen, waarmee de prijsverhogingen, die de bandenbranche in 2011 tekende, beter rechtvaardigt.

Herkenning

Michelin zegt een sticker te plakken op de banden die bedoeld zijn voor personen- en bestelauto’s. De truckbanden krijgen zo’n sticker niet. Welk label voor de truckband geldt, staat in de bij fleetowners bekende en gewaardeerde Technische Documentatie van het merk.

DEEL HET