Besseling koelt met zonne-energie

 

Koeriersbedrijf Besseling uit Amersfoort koelt lading met zonne-energie. Onlangs investeerde Besseling in een MAN truck met die techniek maar er rijden ook VW bestelwagens met koeling op zonne energie.

Besseling is recentelijk actiever geworden in het geconditioneerde koerierswerk. Dit is mede een gevolg van veranderingen in de markt en de bedrijfscultuur waardoor Besseling graag inspeelt op de wensen van zijn klanten. Zo is er steeds meer controle op de GDP-richtlijn, waardoor medicijnen die normaliter 'droog' worden vervoerd, sinds kort toch in een temperatuur geregelde omgeving vervoerd moeten worden.

Gestroomlijnd                                                                                     Ook de naleving van de hygiënecode, de HACCP, is een vereiste. Aangetoond moet worden dat de producten geconditioneerd, dus onder constante temperaturen, worden vervoerd. Daarom zijn de wagens uitgerust met een temperatuur-registratiesysteem waarbij de temperaturen continu en zelfs op afstand kunnen worden uitgelezen. Besseling speelt hierop in door de MAN-trucks uit te rusten met een koelsysteem dat wordt aangedreven door zonne-energie. De nieuwe MAN TGM heeft zonnepanelen op het dak. ''Daardoor besparen we brandstof, want normaliter ontleent de koelmachine zijn kracht aan de motor van de MAN. We sparen op uitstoot en de koeling is ook nog eens geluidloos'', legt Andre Besseling uit. Daarbij zorgt de gestroomlijnde modelvoering tot minder weerstand wat ook positieve invloed heeft op het verminderen van CO2-uitstoot. Dankzij dergelijke nieuwe technieken, maar ook dankzij het beschreven vervangingsbeleid, hoeft Besseling zich nooit zorgen te maken over de voorschriften die gelden in milieuzones in binnensteden.

''Het spreekt voor zich, dat ook op bewolkte dagen de zonnecellen ruim voldoende licht opvangen om voor voldoende koeling in de laadruimte te zorgen. “ Besseling rijdt sinds kort ook met enkele Volkswagen bestelauto's met dit type koeling.

Geavanceerde opbouw
Carrosseriefabriek Harderwijk heeft op het MAN-chassis een Solomar concept gebouwd. Dit bestaat uit een Full Slipstream opbouw voor en achter, zijskirts onderlangs, het zonnekoelingsysteem Solcar en een Carrier Pulsor vriesinstallatie. De toeleverancier verwacht dat, afhankelijk van de inzet, de truck met deze opbouw een brandstofbesparing tot tien procent kan realiseren.

Dubbel duurzaam
De nieuwe MAN wordt dagelijks ingezet voor uiteenlopend werk voor klanten. Dit komt erop neer dat de MAN distributiewerk doet wat vaak in binnensteden moet gebeuren. De nieuwe MAN voldoet uiteraard aan de Euro 6 normen. Daarmee is deze MAN van Besseling dubbel duurzaam. Alle voertuigen van Besseling, in totaal zo'n 350 stuks wanneer we de afdeling personenvervoer meerekenen, worden in eigen beheer onderhouden. Het bedrijf beschikt over een eigen schade afdeling, een eigen brandstofpomp en een eigen wasstraat, waar ook derden kunnen wassen.

 

DEEL HET