Bovag: 65% minder onderhoud voor elektrische truck

Volgens de Bovag behoeven voertuigen met een elektrische aandrijflijn beduidend minder onderhoud dan hun dieselpendanten. Het verschil kan oplopen tot 65% minder onderhoudsbehoefte. Bovag nuanceert dat nu nog slechts één procent van het wagenpark elektrisch is aangedreven. In 2030 verwacht Bovag dat dit aandeel is opgelopen naar 12%, meldt de bond in haar ledenblad. In 2030 verwacht Bovag dat 30% van de nieuw verkochte trucks op een of andere manier elektrisch zal zijn. Zulke trucks laten een tien procent grotere bandenslijtage zien.

Bovag heeft een studie laten uitvoeren door VMS Insight omdat het in grote lijnen al duidelijk was dat een elektrische aandrijving veel minder bewegende delen kent en al helemaal geen smeermiddelen. Wat ook meespeelt is dat milieuvoorschriften van binnensteden naar verwachting zullen leiden tot een toename van elektrisch aangedreven distributietrucks en stadsbussen.  Bovag verwacht dat het snel toenemende aanbod van zulke voertuigen het marktaandeel zal doen groeien.

Ook bij bestelauto's is volgens het rapport een helder overheidbeleid van belang, evenals het aanbod. De kosten van elektrische bestelauto's ontwikkelen zich volgens het rapport snel in het voordeel van elektrische aandrijving. Dit kan, afhankelijk van het tempo waarin het aanbod groter wordt, tot gevolg hebben dat elektrische bestelauto's sneller de norm worden i n het dagelijkse verkeer dan elektrische auto's.

Diesel

Volgens het rapport is diesel, dat nu nog 99% uitmaakt van de aandrijving van bedrijfsvoertuigen, dus inclusief bussen, voorlopig niet is weg te denken bij het vervoer over lange afstanden. Batterij-elektrische, dan wel waterstof elektrische voertuigen voor dit doel zullen niet eerder dan 2023, 2024 geïntroduceerd worden. Ook hybride-aandrijvingen zullen hun opwachting maken, verwacht Bovag.

De bond concludeert dat bedrijven die actief zijn in service en onderhoud aan bedrijfsvoertuigen, meer of andere services moeten gaan aanbieden, waarbij een 'ijzersterke' marketing nodig is om tot de gewenste servicecontracten met klanten te komen. Van het rapport gaat een sterk waarschuwende werking aan het adres van de leden uit.

DEEL HET