CBS: kwart van de busjes mag de stad niet in

Het CBS heeft uitgerekend dat volgend jaar tot een kwart van de Nederlandse bestelbussen de binnensteden niet meer in mag. Vanaf 1 januari voeren zestien gemeentes een zero-emissiezone in.

Bestelauto’s met emissieklasse 4 of lager mogen vanaf 1 januari de zero-emissiezones niet meer in. Uitzonderingen zijn er alleen voor rolstoeltoegankelijke voertuigen en old-timers. Hier moet dan wel een vrijstelling voor worden aangevraagd. Bestelbussen met emissieklasse 5 mogen nog tot 1 januari 2027 de zones in, met emissieklasse 6 een jaar langer. Voor vrachtwagens gelden andere regels.

Volgens het CBS waren er op 1 januari van dit jaar nog bijna 228,000 bestelauto’s geregistreerd die emissieklasse 4 of lager hebben. Dit is 23% van het totaal aantal busjes. Bijna een kwart dus. Dit is nog erg veel, al daalt het wel hard. Vier jaar geleden viel nog 39% van de busjes in klasse 4 of lager.  Begin dit jaar viel iets minder dan de helft van de busjes onder klasse 6 of onder zero-emissie (dus elektrisch). Zo’n 30% dus valt in emissieklasse 5.

Verschuiven
Hoewel de cijfers aangeven dat een groot deel van de Nederlandse busjes over acht maanden een aantal stadscentra niet meer in mag, zeggen ze ook niet heel veel. De markt is flink aan het verschuiven. Verwacht wordt dat bedrijven dit jaar fors investeren in nieuwe dieselbusjes. Ook het aantal elektrische bestelbussen gaat toenemen: ondertussen bieden zowat alle merken een goede zero-emissie alternatief, dat nauwelijks onderdoet aan diesel.

Ook is maar de vraag wat voor busjes er in die 23% vallen. Dit kunnen voertuigen zijn die weinig kilometers maken of nooit in de buurt van de steden komen. Veel bestelbussen die vaak in binnensteden rijden en veel kilometers maken, zullen veelal al vervangen zijn door nieuwere, milieu-vriendelijke exemplaren. Echter de boodschap van het CBS is duidelijk: er zijn nog veel busjes met emissieklasse 4 of lager. Wil je na de jaarwisseling nog met een busje de binnenstad in? Dan moet je nu iets gaan doen.

DEEL HET